хигиена и превенция

Кофеин и кислородКофеин и кислород

Кофеинът може и да ни зарежда с енергия, но влияе негативно при спорт и бременност

Много хора консумират продукти с голямо количество кофеин като например енергийните напитки, които искат буквално да ни напомпат с енергия през деня. Кофеинът ускорява потока на кръвта и съответно повишава количеството кислород, което клетките поемат. Това може да повиши енергията ни в краткосрочен план, ако тялото почива, но по време на упражнения ефектът може да бъде отрицателен.

Бременните не трябва да консумират големи количества кофеин, поради негативните влияния, които той оказва върху плода.

И все пак цялостните ефекти от кофеина върху тялото и нервната система не са категорични. Какви количества кофеин е разумно да консумираме може да ни каже само личният ни лекар, който следва да е запознат с цялостното състояние на организма ни и с историята на заболяванията ни.

Кофеин

Кофеинът е една от най-консумираните субстанции в модерния свят. Напитките, които съдържат кофеин, като кафе, газирани напитки и чай, са често избирани от хората за поддържане на тонуса и енергията през деня. Кофеинът стимулира тялото като повишава сърдечния ритъм и учестява дишането, което увеличава и приема на кислород от организма.

Упражнения

Според изследванията, макар че кофеинът повишава нивото на кислорода, се отразява негативно върху миокардиалния поток на кръвта, който се засилва, за да доставя достатъчно кислород на тялото по време на тренировка. Оказва се, че кофеинова доза от 20 мг, което се равнява на две чаши кафе, не се отразява на потока на кръвта в сърдечния мускул, докато тялото почива, но веднага след упражнение забавя кръвообращението.

Бременност

Макар че кофеинът повишава респираторния ритъм на майката, не влияе добре на плода, тъй като той поема кислород от кръвта на бременната. И все пак бъдещите майки могат да приемат кофеин до 200 мг на ден. По-големите количества имат негативни ефекти върху плода като в най-лошите случаи могат да доведат до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Съображения

Изследователите все още не могат да са категорични за много от ефектите на кофеина върху тялото ни. Някои изследвания показват, че повишения прием на кофеин покачва риска от рак на гърдата. Ракът на гърдата е свързан с повишените нива на естрогена, които се отразяват на деленето на клетките, а кофеинът може да увеличи риска от клетъчна мутация през тази фаза. Не е достатъчно ясно дали това по някакъв начин е свързано с дихателната система и повишените нива на кислород.

Loading
дневен бюлетин

галерии