хигиена и превенция

Как да седим правилноКак да седим правилно

Неправилното седене предизвиква болки в гърба, врата и главата

Между карането на колата, работата пред компютъра и гледането на телевизия... За колко от нас това е ежедневие всеки делничен ден. Специалистите са изчислили, че всеки ден седим по средно 9 часа. Какви са моменталните последици от това? Болки в главата, врата, гърба.

Последствията от неправилното седене

Болките в гърба сред основните фактори, които влияят върху качеството на работата ни и са честа причина да отсъстваме от нея. Очевидно е - болката кара човек да се чувства уморен и може значително да попречи на качеството ни на живот. Експертите са изчислили, че прекарваме по 80 хиляди часа седнали, а като резултат се появяват болките в главата и гърба, разтягането, нарушения в храносмилането и концентрацията.

Когато седим неправилно, в различни части от тялото ни възниква напрежение и се ограничава значително капацитета на дишане.

Хората, работещи в офис, са изложени на особено голям риск. Сред тези, които работят средно 12 часа на компютър, болки във врата се срещат в 77% от случаите, а тези в кръста – в около 45%.

Изследователите прекарват огромно количество време в опити да определят какви са най-здравословните пози за седене, но истината е, че препоръчителните норми за това как да седим са статични и няма как да се придържаме към тях през целия ден.

Всъщност навиците ни да седим са придобити още в ранното детство - подобно на това как сме се научили да ходим. Точно както удобните обувки са важни за това да не се уморяваме, когато ходим, така и внимателно подбраният стол влияе на ефективността на работата ни и на свободата да седим по своя специфичен начин. За съжаление, масово офис столовете са причина за болките във врата, от които много хора се оплакват.

Да седим правилно

Всички експерти са съгласни, че „динамичната поза на седене” е най-препоръчителна, защото така не обтягаме едни и същи мускули, а напрежението се разпределя. Противно на общоприетото, отпуснатата поза на седене с облягане назад е анатомично неправилна и подлага гръбнака на напрежение. По-правилно е да седим в предната част на стола с таз, наклонен с около 12 градуса напред, защото това имитира стойката ни при изправено положение и минимизира напрежението върху гръбначния стълб.

Намирането на подходящи стол и бюро е важно, но по-ключовото е да правим редовни почивки по време на работа. Те може да са кратки, но чести и да включват движение – например да ставаме и да се разхождаме по няколко метра 2 до 4 пъти на всеки час. Това ще облекчи свиването на мускулите във врата и гърба, ще стимулира дейността на сърцето и кръвообращението. Освен това е препоръчително всеки ден да правим по 5 минути упражнения за разтягане на мускулите на гърба – това е по-полезно от правенето на такива упражнения по половин час веднъж седмично.

10 съвета как да седим правилно

1. Винаги да поставяме стъпалата хоризонтално на пода.
2. Винаги да поддържаме контакт с облегалката на стола.
3. Да коригираме опората си, ако се плъзгаме напред върху стола.
4. Да избягваме накланянето на една страна, докато седим.
5. Да се навеждаме да вдигнем нещо от пода само напред.
6. Да не кръстосваме краката си, когато седим напред.
7. Да практикуваме активно, динамично седене винаги, когато имаме възможност.
8. Да се упражняваме да стоим изправени без да се облягаме назад от време на време. За целта е важно столът ни да позволява да регулираме наклона на облегалката.
9. Когато ставаме и сядаме, е важно центърът на тежестта ни да е върху колената.
10. Да правим редовни упражнения за разтягане по няколко минути на ден.

Loading
дневен бюлетин

галерии