хигиена и превенция

Как да предотвратим неприятната миризма от тялотоКак да предотвратим неприятната миризма от тялото

Отблъскващият аромат невинаги се дължи само на лоша хигиена

Неприятната телесна миризма невинаги се дължи на лоша хигиена и пот. Понякога тя се причинява например от храната, която ядем. Особено неприятен става мирисът на потта, когато сме консумирали пикантни храни.

В такива ситуации най-добро решение е първо да се изкъпем, като използваме медицински сапун - за да отмием мръсотията и бактериите от кожата, а след това да напръскаме най-критичните места с траен дезодорант.

Не се препоръчва твърде често да се използват антибактериални сапуни, защото те могат да раздразнят кожата и дори екстремно да я изсушат. За всекидневна употреба по-подходящи са сапуни, които ще възстановят нормалното pH на кожата. При склонност към прекомерно изпотяване, като временно решение могат да се ползват сухи кърпички или салфетки.

За да предотвратим лошата миризма на краката, освен добрата хигиена трябва да обърнем внимание и на обувките – особено в топлото време краката трябва да „дишат”. Най-често лошата миризма на обувките е резултат от носенето на чорапи - те създават благоприятна среда за размножаването на бактерии. Затова трябва да се подбират чорапи, направени от памук или друг абсорбиращ материал. Чорапите от изкуствени материи не са добър вариант за топлите дни.

Но каквито и да са чорапите, трябва да се сменят всеки ден.

Тъй като бактериите, които причиняват неприятната миризма се размножават във влажна и топла среда, е добре на проблемните места да се използва и пудра. При съмнения за гъбична инфекция трябва да се избягват пудрите, съдържащи царевично нишесте.

Ако миризмата на краката се дължи на гъбички, най-добре е първо да се консултираме с лекар. Гъбичките са една от най-честите причини за лоша миризма на краката – т.нар. „крак на атлета”. Сапунът и водата няма да помогнат в този случай – гъбичките се лекуват с медикаменти, които най-често съдържат миконазол или клотримазол.

Loading
дневен бюлетин

галерии