хигиена и превенция

Интимната хигиенаИнтимната хигиена

7 особено важни правила

Грижата за интимните ни части е деликатна, но същевременно много важна тема. Не всяка жена е склонна да говори свободно за това, особено ако става дума за отношенията майка-дъщеря. От друга страна половата система е свръхчувствителна и лесно податлива на инфекции с различен характер и причинени от разнообразни микроорганизми.

Познавате достатъчно правилата за интимна хигиена? Дори да смятате така, предлагаме ви няколко от тях - с надеждата да ви помогнем поне още малко:

Правило №1

Не употребявайте обикновен тоалетен сапун за поддържане на интимната си хигиена. Киселинността (рН) на кожата е 5,5, а на влагалището – 3,3. Природата специално го е „окислила”, за да може да умират вредните микроби, а сперматозоидите да се чувстват “удобно” и лесно да намират пътя до яйцеклетката.

Обикновеният тоалетен сапун прави „интимния” баланс по-алкален, а това отваря „вратите” за вредните бактерии, които провокират вагинит и млечница, и „включва” червена светлина за сперматозоидите. Затова използвайте само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата.

Не забравяйте, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предавани по полов път. Ако имате секрети, сърбеж или парене, потърсете съдействие от гинеколог.

Правило №2

Взимайте интимен душ минимум два пъти дневно. Принципно той е необходим след всяко посещение в тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор.

В кърпичките с надпис ”интимни” няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

Правило №3

Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления. Това се отнася и за превръзките, които се използват по време на менструация.

Особено внимателни към интимната хигиена трябва да бъдат бременните жени. 80% от усложненията при бременност са предизвикани от инфекции на влагалището, които възникват поради неспазване на елементарните правила за лична хигиена.

Правило №4

Превръзките, предназначени за цикъла, са с отбелязан брой „капки” върху тях – 2, 3, 4, 5. Те показват количеството секрети, което могат да абсорбират. С 1 „капка” са маркирани тънките всекидневни превръзки, а с 6 „капки” – предназначените за нощна употреба. Гинеколозите съветват през първите дни от менструацията, когато секретите са по-обилни, да се използват превръзки с 4 и повече „капки”, а през останалите – с 2-3 „капки”. Всяка превръзка задължително трябва да бъде в индивидуална опаковка.

На пазара се появиха превръзки, напоени с екстракт от билки, които са особено полезни при възпаление на органите на малкия таз, нарушения в менструалния цикъл, ендометриоза и хемороиди.

Правило №5

То се отнася до тампоните. Препоръчително е да се използват само през първите дни на менструалния цикъл и да се сменят на всеки 2 часа. Превишаването на този срок провокира сухота във влагалището и раздразнение на лигавицата, а също така бързото размножаване на опасни микроби. Веществата, които те започват да отделят, могат да попаднат в кръвоносната система и да станат причина за т.нар. токсичен шок. Тампоните са абсолютно противопоказни при заболявания на влагалището...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии