хигиена и превенция

Да намалим риска от остеопороза - 4 съветаДа намалим риска от остеопороза - 4 съвета

Как да запазим костите си с правилните храни, упражнения и начин на живот

Остеопорозата, наричана още болестта на крехките кости, бавно но постоянно намалява здравината на костната ни система. С прогресирането на заболяването едно наглед безобидно падане у дома или дори една силна кихавица могат да причинят счупването на някоя кост.

Остеопорозата засяга повече жените, отколкото мъжете, и най-вече тези, които имат семейна история на заболяването или са с малка костна структура на тялото. Няма как да променим пола си, семейната история или структурата на тялото си си, но можем да понижим риска от остеопороза – ако следваме долните 4 съвета:

Яжте обогатени зърнени закуски

Калцият и витамин D са двете хранителни вещества, които пазят костите здрави и силни. Много от зърнените закуски по магазините са обогатени с допълнителни количества от тези заздравяващи костите вещества и яденето на една купичка всеки ден е лесен начин да понижим риска от остеопороза. Други храни, които доставят на организма калций и витамин D са млякото, нискомаслените млечни продукти, тъмнозелените листни зеленчуци, бадемите, мазната риба и яйчните жълтъци.

Откажете вредните навици

Време е да оставите пушенето и пиенето в миналото. Данните от скорошни изследвания доказват, че има пряка връзка между тютюнопушенето и слабите кости. Прекомерната употреба на алкохол пък повишава риска от увреждане на костите, защото пречи на способността на организма да усвоява калция. А, ако тялото не може да го абсорбира, това е сигурен сигнал, че проблемите с костите не са далеч.

Разходете се

Разходката, тичането, плуването и всеки друг вид спорт ще понижат риска от остеопороза. Всяка редовна физическа активност помага за запазване здравето на костите. Костта, също като мускула, е жива тъкан и укрепва, когато правим упражнения. Тренировките с тежести са най-ефективни за заздравяване на мускулите и костите и за подобряването на цялостното здраве на костната система. Редовните упражнения с дъмбели (5-10 кг) са достатъчни, за да се намали съществено рискът от остеопороза.

Ако обаче вече сте диагностицирани или сте започнали твърде често да падате, говорете със специалист преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма. Лекарят може да ви помогне да намерите безопасни упражнения, полезни за костите.

Направете си тест за плътността на костите

Тестът, измерващ костната плътност, е единственият метод за диагностициране на остеопороза преди изобщо някоя кост да се счупи. В ранните етапи на заболяването отслабването на костната система става без проявата на каквито и да било симптоми. Този тест измерва костната плътност и позволява на лекаря да определи дали е налице риск или дори дали вече сме развили остеопороза. А точната диагноза е основен елемент от правилното лечение и взимането на съответните мерки за предпазване от заболяването.

Loading
дневен бюлетин

галерии