хигиена и превенция

Аспирин: ползи за здраветоАспирин: ползи за здравето

Медицината открива все нови и нови полета за приложение на аспирина - над 100 г. след откриването му

... Ацетилсалициловата киселина в ниска дозировка – до 100 мг на ден се препоръчва като добро средство за превенция от заболяване на венците, като този съвет е особено валиден за пушачите.

Ретинопатия: Аспиринът подобрява кръвоснабдяването на кръвоносните съдове в очите. Затова той се препоръчва от специалистите като добро средство при профилактика на диабетна ретинопатия (често водеща до пълна загуба на зрението).

Грип, настинка и други инфекциозни болести: Ацетилсалициловата киселина облекчава симптомите на грип и настинки - главоболие, болки в мускулите, хрема, като същевременно понижава високата температура. Внимание: максималната дневна доза следва да бъде до 3 грама, най-добре приета на 3 пъти.

Мигрена: Изследванията сочат, че приемането на аспирин, 3 пъти на ден в обща доза до 1 грам облекчава леките и отчасти средните пристъпи на мигрена.

Слънчево изгаряне: Любопитен, открит сравнително наскоро факт, е, че приет веднага – при първи признаци на слънчево изгаряне, аспиринът понижава температурата на изгорялата кожа и намалява усещането за болка.

Любопитни факти за аспирина:

• В много религии има поверия за магическата сила на върбата. Тази традиция тръгва още от шумерите. С тази вяра се свързва и християнската традиция на Цветница (Връбница) на вратата на дома да се закача венец от върбови клонки – за здраве - за да пази къщата от болести.

• След края на Първата световна война, която Германия губи, САЩ национализират патента за производството на аспирин и го продават на търг. Едва 75 години по-късно фирмата „Байер” успява да си го откупи обратно.

• Първата доза, в която е произвеждан аспирин, е 5 грана – стара фармацевтична мярка за тегло. 5 грана са равни на 325 мг – толкова е и съдържанието в една таблетка т.нар. американски аспирин.

• У нас все още много домакини използват таблетки ацетилсалицилова киселина, като я слагат в бурканите с туршия. Неслучайно традиционната препоръка е да се купува „евтин аспирин” – при неговото производство остава повече несвързана салицилова киселина – именно тя действа антибактериално, т.е. пречи на туршията да се разваля.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии