хигиена и превенция

Артрит: естествените начини да се предпазимАртрит: естествените начини да се предпазим

За да предпазим ставите си от претоварване и възпаление, са нужни упражнения, повече вода и здравословно хранене

Артритът е автоимунно заболяване, което атакува ставите в тялото. Когато се появи артрит, той е съпроводен от симптоми като болки, подуване, възпаление, зачервяване и скованост – ставите дори могат да се обезформят. Макар че има много начини да се лекуваме от артрит, най-добрата опция все пак е да се предпазим навреме от него.

Контрол на теглото

Когато сме с наднормено тегло, увеличаваме риска си от заболявания като диабет, сърдечни проблеми и определени видове рак. Ако това не е достатъчно лошо, то също така излагаме ставите на свръхпретоварване - заради килограмите си. Това постоянно напрежение увеличава риска от артрит.

За да поддържаме теглото си в нормата, трябва да намалим количеството консумирани калории. Добре е да избягваме енергийни храни като десерти, пържени продукти, преработени печени и рафинирани храни. Препоръчително е да наблегнем на плодовете, зеленчуците, крехките меса, нискомаслените млечни продукти, рибата и пълнозърнестите храни.

Упражнения

Правенето на упражнения е също толкова важно, колкото правилното хранене, що се отнася до поддържането на нормално тегло. То ще помогне и на ставите да останат раздвижени и ще понижи риска от артрит.

За целта можем да вдигаме тежести, да тичаме, да плуваме, просто да се качваме пеша по стълбите, да правим аеробика или други упражнения, които са ни приятни и са в границите на възможностите ни. За запазим още по-добре ставите си, е добре да избягваме повтарящи се упражнения, които ни напрягат – като подскоците например.

Редовно разтягане

Разтягането може да ни помогне да поддържаме гъвкавостта на мускулите и съединителните тъкани около ставите. Също като правенето на упражнения, този метод ни прави по-малко податливи на схващания и развитие на артрит.

Добър начин за разтягане е йогата, която се състои от задържането на различни пози за определен брой вдишвания, като през това време не правим движения и съответно не натоварваме ставите.

Повече вода

Когато тялото е дехидратирано, това може да се отрази негативно на много зони, включително на ставите. Те се нуждаят от вода - за лубрикация и поемане на напрежението.

Препоръчително е да избягваме големите количества напитки, които действат като диуретици - кафе, чай, газирани напитки, алкохол. По-добре е да ги заместим с вода. Експертите препоръчват жените да пият по 2,7 л вода на ден, а мъжете – по 3,7 л.

Професии с висок риск от артрит

Ако имаме работа, при която постоянно стоим клекнали или на крака, това повишава риска от развитие на артрит. В такива случаи, а и винаги когато ще подлагаме коленете си на прекомерен стрес, трябва да ги предпазваме с подплънки. И, разбира се, каквито и натоварващи дейности да изпълняваме, е задължително да предпазваме и останалите стави в тялото си.

Loading
дневен бюлетин

галерии