хигиена и превенция

5 начина да подобрим позата си5 начина да подобрим позата си

За да намалим напрежението и появата на болки, е важно да седим правилно

Някои казват, че чувството за благополучие идва от добрата поза на тялото. Защо ли? Защото 26-те гръбначни прешлена, от които се състои гръбнакът помагат (и се натоварват) при всяко движение, което правим. Когато се прегърбваме, мускулите и сухожилията се напрягат да поддържат теглото ни. Лошата поза подлага цялото ни тяло на излишен стрес, който може да доведе до умора, хронични болки в гърба, главоболие и други проблеми.

Гръбнакът трябва да стои в S-образна форма. Първата крива, шийната, е във врата, торакалната, която е навън, трябва да е в горната част на торса, а последната трябва да е в кръста.

За съжаление модерният начин на живот често ни пречи да заемаме правилната поза – в крайна сметка, това е ерата на работата с компютри (лаптопите не карат да се навеждаме още повече).

Но вината не е само в прегърбването. Има много често срещани причини за лошата поза на тялото – и повечето от тях могат да бъдат избегнати.

Седенето зад бюрото по цял ден

В зависимост от работата, която вършим, седенето зад бюрото по цял ден може да е неизбежно. Но това може да причини болки във врата, кръста и рамената, ако не седим правилно. Прегърбването сгъстява ребрата и подлага врата и раменете под напрежение. Голямата грешка, която правим, когато седим, е да пренасяме цялата тежест върху опашната си кост.

• Как да подобрим позата си? Нека да гледаме на двата си крака като на две от рамената на триножник, в който ханша е третото рамо. Тежестта трябва да е върху хълбоците ни, не върху опашката, и да е разпределена между трите „рамена”. Това отнема напрежението от гръбнака, докато седим.

Четенето с наведена глава

Ако екранът на компютъра ни е твърде ниско или прекарваме голяма част от деня, гледайки надолу в документи, напрежението върху врата се увеличава. С всеки сантиметър, с който протягаме главата си напред, добавяме по 2 килограма напрежение върху врата си, което води до главоболие и болки в кръста.

Няма как да избегнем работата си, но можем да наместим монитора и да си даваме почивки. Ключът е в това да заемаме най-добрата възможна поза, докато работим, и да балансираме дейностите.

• Как да подобрим позата си? Трябва да се уверим, че центърът на монитора е на 15 см под погледа ни. Ако често четем документи или преглеждаме таблета или смартфона си, е по-добре да ги повдигаме нагоре, вместо да се навеждаме над тях.

Носенето на твърде голяма тежест

Ако трупаме твърде много багаж в чантата или раницата си, това може да създаде неприятности на гърба. Прекалено големите и препълнени чанти водят до болки в рамената през цялото време. Пълните раници също могат да ни навредят като карат мускулите на гърба ни да работят твърде много прекалено продължително време. И все пак раницата (в рамките на подходящото тегло) е по-добър избор от тежката чанта, която носим на една страна.

• Как да подобрим позата си? Винаги трябва да внимаваме колко тежък багаж носим. Раницата не трябва да е по-тежка от 20% от теглото на тялото ни. Ако рамената започнат да ни болят след 10-ина минути носене на чантата, вероятно е твърде тежка. Добре е да преминем на раница, да олекотим багажа си или да го разделим в две отделни чанти. По този начин можем да носим по една на двете рамена и така да балансираме тежестта.

Прегърбване зад волана

Топлите кожени седалки може и да са удобни, но определено не са най-доброто нещо за гърба. Всеки, който е шофирал на голямо разстояние и се е събуждал с болки на другия ден, може да го потвърди. Но дори карането на кратки разстояния може да се отрази негативно на гърба, ако имаме лоша поза. Освен това, ако държим волана...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии