хигиена и превенция

4 мита за доброто зрение4 мита за доброто зрение

Всеки втори човек страда от проблем със зрението, а над 50% от хората посещават офталмолог по-рядко от веднъж на 2 години. Това показва статистиката. И тя без съмнение е обезпокоителна. Но има и още нещо – заради различни недостоверни източници сред хората битуват напълно погрешни представи за здравето на очите и това кое е полезно и кое вредно за нашето зрение.

Мит 1: Носенето на обича влошава зрението

Всъщност именно неизползването на очила, ако такива са предписани, влошава зрението. Същото важи и за неправилно подбраните очила с грешен диоптър. Ако въпреки необходимостта човек не носи очила или лещи, в окото възниква дисбаланс и късогледството се увеличава.

Мит 2: При избора на очила корекцията на остротата на зрението не бива да е над 60-80%

Това е напълно грешен подход. Той е остатък от старо време, когато се е смятало, че очилата трябва да са „малко по-слаби”. Мнението на днешните офталмолози обаче е съвсем друго – при по-слаб диоптър окото не се натоварва достатъчно и поради това отслабва, т.е. късогледството прогресира. Нещо повече – със зле подбрани очила човек вижда лошо, непрекъснато се взира и в резултат се появява главоболие и болки в очите.

Затова днес се смята, че корекцията на очилата трябва да бъде 100 и дори 120%. Това на практика означава да могат да се прочетат и най-дребните редове от таблицата в кабинета на офталмолога.

Мит 3: Гимнастиката на очите, морковите и черниците подобряват зрението

Не е така – късогледството може да бъде излекувано само чрез лазерна корекция. Гимнастиката на очите може да е от полза, но само доколкото ще намали напрежението и умората и ще повиши тонуса на кръвоносните съдове в окото. Специални упражнения са полезни и за профилактика на прогресиращото късогледство.

Колкото до полезните свойства на черницата, този мит е разпространен от английските летци през Втората световна война. Те обяснявали своята ефективност при свалянето на вражеските самолети с яденето на черници.

Колкото до моркова, той съдържа много бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Той наистина е необходим за правилното функциониране на очите – най-вече увеличава способността да се вижда в тъмното. Но не връща зрението.

Мит 4: Бременните с късогледство трябва да раждат с цезарово сечение

Всъщност, на решението какво да бъде раждането влияе не степента на миопия (късогледство), а състоянието на ретината. През 10-14 седмица от бременността жената следва да посети офталмолог, който да прегледа и състоянието на ретината. Обичайно това се прави чрез специални капки. При наличие на късогледство капките водят до промени в ретината – тя се разтяга, изтънява.

В днешно време ретината може да се укрепи с помощта на лазер и ако няма по-нататъшни изменения, жената може да роди нормално. Само ако в ретината се наблюдават необратими изменения, трябва да се избере цезарово сечение.

Loading
дневен бюлетин

галерии