болести

Жените наистина са по-силния полЖените наистина са по-силния пол

Жените от векове са набедени за по-слабия пол, но изследване показва, че е тъкмо обратното

Жените всъщност са по-силният пол, независимо от насажданото през вековете твърдение, че мъжете ги превъзхождат в това отношение. И това, според ново изследване, е много лесно да се докаже, защото женският организъм е по-устойчив на инфекции и рак, като дори има своеобразна резервна система, която се включва при необходимост тялото да се бори с някоя болест.

„Обяснението защо мъжът в семейството по-често се разболява пръв от грип всъщност се крие в имунната му система и по-точно с липсата на женската Х-хромозома”, смятат учените. Според тях наличието в тази хромозома на т.нар. микро-РНК прави жените по-силни и устойчиви на различните болести.

РНК е генетично близка до ДНК и може да има важно биологично значение.

Микро-РНК, смятат авторите на изследването, има ефекта да „заглушава” гените на имунитета у мъжете. Това ги прави по-уязвими, защото те имат само една Х-хромозома. А жените, които имат две, дори едната да е потисната от същите гени, се възползват от наличието на втората и имунитетът им остава по-силен, се посочва в статията за изследването, публикувана в списанието BioEssays.

Ръководителят на научния екип – д-р Клод Либерт от Университета на Гент в Белгия обяснява: „Статистиката показва, че при човека, както и при останалите бозайници, женските живеят по-дълго от мъжките и са по-способни да се справят при шок, травма и сепсис. Ние смятаме, че това се дължи на Х-хромозомата, която при хората съдържа 10% от всички микро-РНК, открити досега в човешкия геном”.

Някои от микро-РНК в същата хромозома се свързват и със способността на организма да се бори с имунния дефицит и рака.

От гледна точка на еволюцията, разликата в устойчивостта между двата пола вероятно се е появила, защото жените имат по-важна роля в осигуряване на продължението на рода. Те трябва да са по-неподатливи на инфекции, особено когато са бременни или кърмят.

Loading
дневен бюлетин

галерии