болести

Високото кръвно се повлиява добре от доматения сокВисокото кръвно се повлиява добре от доматения сок

Пигментът ликопен в доматите помага и за понижаването на лошия холестерол

Последните проучвания на изследователи от университета в Аделаида, Австралия доказват, че доматите имат положителен ефект върху здравето на хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония). В същото време, консумацията на доматен сок играе съществена роля за понижаване на лошия холестерол.

Д-р Карин Рийд застава зад тезата, че, съвместно с екипа си, е достигнала до доказателства, които потвърждават, че пигментът ликопен, на който доматите дължат червения си цвят, се отличава със силни антиоксидантни свойства, които могат да бъдат от съществено значение за лечението на въпросните заболявания.

Изследователите са категорични, че, ако на ден човек приема по 25 мг ликопен , стойностите на лошия холестерол в тялото му ще намалеят средно с 10%.

От своя страна, доматите са източник на големи количества от споменатия каротоиден пигмент. За да си набавим лечебното количество от ликопен, е необходимо да консумираме по един литър доматен сок на ден или по 50 г концентрирано доматено пюре.

По този начин ще осигурим на организма си необходимата терапия, без непременно да се стига до приемането на лекарства. Като странични ефекти на медикаментозното лечение се посочват мускулните болки, проблемите с нервната система, цялостно неразположение.

Доматеният сок по никакъв начин не води до споменатите ефекти, поради което учените от Аделаида имат амбицията да го наложат като средство за лечение на високо кръвно налягане.

Допълнително условие, което те поставят за успешното справяне със заболяванията, е доматите да се консумират в обработено състояние, тъй като по този начин ликопенът по-лесно се резорбира от организма.

Loading
дневен бюлетин

галерии