болести

Ракът на гърдата не се предава по наследствоРакът на гърдата не се предава по наследство

Ако някой в рода има генна мутация, водеща до рак на гърдата, това още не ви слага в рисковата група

Това, че някой в рода ви е имал рак на гърдата, все още не означава, че всяка жена – роднина по кръвна линия е в рисковата група. Дефектните гени не е задължително да се предадат по наследство – това е заключението на група учени, цитирани от Ройтерс.

Специалистите базират своето заключение на изследване, обхванало над 3000 семейства с гените BRCA1 и BRCA2, отговорни за развитието на рак на гърдата.

По този начин може да се смята за опровергано становището на специалистите от Станфордския университет в САЩ, които през 2007 г. съобщиха, че жените в такива семейства 2 до 5 пъти по-често боледуват от рак на гърдата.

Според новото изследване, мутациите в гените BRCA1 и BRCA2 са причина само за 5 до 10% от случаите на този вид рак или на рак на яйчниците. Затова е авторите на проучването определят като ненужна предпазна мярка това, че според досегашните препоръки жените, за които е установено, че носят мутация в гените BRCA1 и BRCA2, е най-добре да преминат през превантивно отстраняване на гърдите или яйчниците.

Loading
дневен бюлетин

галерии