болести

Папиломите: най-добрата профилактика е хигиенатаПапиломите: най-добрата профилактика е хигиената

Брадавиците (или научно казано папиломите) не са просто неестетични образувания по кожата. В много случаи те могат да предизвикат значителен дискомфорт.

Папиломите се причиняват от вируси. Например вирусът на човешката папилома предизвиква неконтролируемо разрастване на клетките на горните слоеве на кожата и лигавиците. Той е способен да се предава както по битов път (например при ръкостискане), в следствие на разчесване на кожата, така и при полов контакт.

Основната опасност за здравето в резултат на тези образувания е, че някои от техните разновидности (например кондиломите) могат да се превърнат в злокачествени. Затова всяка брадавица следва да се наблюдава и ако например промени формата си или увеличи размера си, трябва да се изследва.

Има случаи, когато брадавиците изчезват сами – например след силно психическо сътресение или под въздействието на хипноза. По тази причина преди време на тях са били приписвани свръхестествени свойства. Днес преобладаващото мнение в медицината е, че появата и изчезването на папиломите е свързано с централната нервна система.

Папилома-вирусът е налице в организма на много хора, но се проявява видимо под влиянието на някои негативни фактори:
• отслабване на имунитета,
• недостиг на полезни вещества,
• неспазване на правилата за хигиена.

Широкото разпространение на брадавиците преди време, особено в селските райони е било обяснявано с невъзможността да се спазва достатъчно добра хигиена – липса на прясна вода, рядко къпете, неизползване на презервативи и др.

Най-добрата профилактика на папиломата е именно спазването на правилата за лична хигиена:
• Всеки ден си взимайте душ.
• Мийте ръцете си веднага след прибиране у дома, преди ядене или след ръкостискане.
• По време на секс не пренебрегвайте употребата на презерватив, особено ако нямате постоянен партньор (в много от случаите днес вирусът се предава именно по полов път).
• Редовно приемайте витамини и други средства за укрепване на имунитета – отслабеният организъм по-лесно “пропуска” вирусите (в това число и папиломите.
• При децата - редовно проверявайте тяхната кожа за появата на нещо съмнително.
• Задължително научете детето си да спазва правилата за лична хигиена. В детската градина и училище предаването на папилома-вирусите е много по-лесно отколкото в сравнително изолирана среда.

Ако брадавиците вече са се появили, те трябва да се отстранят. Тяхното премахване или изгарянето им (с различни киселини) е свързано с лека болка, но оставя следи върху кожата. Можете да се възползвате от по-модерния метод - изгаряне на брадавиците с диатермичен ток (диатермокоагулация), при което се въвежда обезболяващо средство - новокаин. Добри резултати дава и криотерапията (горене с течен азот). Всички тези процедури следва да се провеждат от квалифициран лекар.

При изгаряне с азот памучният апликатор се потопява в течния азот и се притиска към повърхността, само на точното място. Усеща се леко парене. След 5-6 секунди брадавицата побелява и става по-плътна. След 1-2 минути на нейното място остава розово петно, което изчезва след една седмица. Ако образуванието е голямо и плътно, процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

При наличието на брадавици народната медицина съветва всеки ден те да се натъркват със суров чесън или отвара от пелин, млечка или змийско мляко. Медицината допуска подобен подход, но той трябва да продължи до изчезването на папиломата. Ако след най-много 3 седмици няма положителен резултат, трябва да се обърнете за съвет към лекар.

Loading
дневен бюлетин

галерии