болести

Остеопорозата: за здрави кости е нужен не само калцийОстеопорозата: за здрави кости е нужен не само калций

Остеопорозата - намаляването с възрастта на костната плътност, водещо до лесни счупвания, е много често срещано заболяване - най-вече при жените над 45 години.

По-голямата част от костната маса се натрупва в организма на възраст от 13 до 19 години. По-нататък тази маса постепенно намалява, като този процес се ускорява значително след менопаузата.

Тази особеност на остеопорозата е дала основание на лекарите като основна препоръка за жените преди настъпване на критическата възраст да изтъкват нуждата от прием на повече калций, и то още в ранна възраст - за да се създаде необходимия запас в организма.

Американски учени от Университета на Пенсилвания, САЩ, са установили обаче, че плътността на костите зависи не само от нивото на калций. Според тях не по-малка роля има физическата активност.

В продължение на 10 години специалистите са изучавали състоянието на сърдечно-съдовата, половата и скелетно-мускулната система при млади момичета, които в началото на изследването са били на възраст 12 години.

Резултатите от наблюденията показват, че здравината на костите най-малко на 17% зависи от количеството движение – разходки, фитнес, физически труд.

„Момичетата с по-развита мускулатура са с много по-здрави кости от тези с по-слабо развита мускулатура. И това е логично - процесите на формиране и укрепване на костите и мускулите са сходни. За да бъдат по-здрави, те трябва да се използват по-често”, посочват американските специалисти, цитирани от Ройтерс.

Употребата на достатъчно количество калций разбира се също има огромно значение за намаляване на риска от остеопороза, уточняват те. Но калцият сам по себе си не е способен да защити костите от деформация. Това е възможно само и при наличието на достатъчно физическо натоварване на костната система.

Специални упражнения се прилагат и при лечението на вече установена остеопороза.

Loading
дневен бюлетин

галерии