болести

Млечницата: внимателно с лечениетоМлечницата: внимателно с лечението

Неприятно изживяване поне веднъж в живота на всяка жена

Според статистиката, всяка жена поне веднъж в живота си страда от млечница. Състоянието е съпроводено със силен сърбеж в половите органи, а върху бельото остава казеозна секреция.

Ако имате подобни признаци, не се предоверявайте на рекламираните продукти и не се занимавайте със самолечение. Потърсете гинеколог, който ще направи необходимите изследвания и ще постави точна диагноза.

За лечението на млечницата най-често се назначават вагинални свещички. При тяхната употреба трябва да се спазват някои правила:

• След тяхното поставяне във влагалището трябва да се лежи минимум половин час - за да може лекарството да се усвои по-добре от лигавицата.

• По време на периодът на лечение сексът трябва да се избягва задължително. От диетата трябва да отпадне всичко сладко - захарта е любимата хранителна среда за възбудителите на млечницата.

• Не трябва да се използва антибактериален сапун, които само ще спомогне за ускореното развитие на гъбичната инфекция. Ароматизираните сапуни също не са подходящи – химическите аромати дразнят възпалената лигавица. Най-подходящи са детските сапуни или специалните сапуни за интимна хигиена.

• Забравете за вземането на вана, докато не се излекувате.

• Забранена е и употребата на антибиотици и контрацептиви.

Успехът на лечението зависи и от много други фактори - в това число и от вида на ползваното бельо. Гинеколозите препоръчват памучните долни дрехи, които трябва да се перат на максимално висока температура в продължение най-малко на 15-20 минути.

Loading
дневен бюлетин

галерии