болести

Лошият дъх в устатаЛошият дъх в устата

Откриването на точната причина за халитозата е гаранция за решаване на проблема

Халитоза е медицинският термин за лош дъх, а този проблем е както много неудобен от естетична гледна точка, така и нелекуван може да доведе до сериозни опасности за здравето. Щом веднъж откриете, че имате лош дъх, не игнорирайте този факт, а своевременно потърсете лечение – защото халитозата може да доведе до орални инфекции и други по-тежки здравословни проблеми.

Причините за възникването на халитоза може да са най-различни, но една от най-често срещаните е лошата устна хигиена. Има и изключения, но като цяло именно оралната хигиена е много важна за избягване появата на лош дъх. Редовното и често почистване на зъбите и цялата уста е определящо за предпазване от проблеми както с халитозата, така с други орални инфекции.

Частиците останала между зъбите храна, зъбната плака, бактериите в устата – всички те могат да предизвикат халитоза. Затова почистването на зъбите и цялата уста след всяко хранене е така важно. Заедно с индивидуалната хигиена, поне веднъж годишно трябва да се посещава стоматолог.

Загниването на зъбите и много други инфекции в устата също могат да се окажат причина за халитозата. Ако се грижите за оралната си хигиена правилно и внимателно, но въпреки това имате халитоза, то трябва да отидете на лекар, който да установи истинските причини за лошия дъх и да назначи съответното лечение.

Зъболекарите могат да дадат и добри указания как да се поддържа здравето на венците, зъбите и другите части на устата.

Ако се окаже, че в устата няма инфекции, а въпреки това халитозата е налице, трябва да се потърси консултация с друг вид специалист.

Възможни са много медицински причини за халитозата - като се започне от лошите хранителни навици и се стигне до по-деликатни проблеми. За да открие точната причина, понякога се налага назначаване на някои изследвания.

Има и някои лекарства, които могат да предизвикат халитоза като страничен ефект.

Лекарите най-често действат ангажирано за справянето с халитозата, защото са наясно, че тя може да е симптом на друг здравословен проблем, несвързан с устната хигиена. Затова откриването и лечението на причинителя са гаранция, че неприятният и така неудобен пред останалите лош дъх в устата ще остане в миналото.

Loading
дневен бюлетин

галерии