болести

Красивата талия е най-добрата профилактика срещу рак на яйчницитеКрасивата талия е най-добрата профилактика срещу рак на яйчниците

Натрупванията на мазнини по талията провокират развитието на рак на яйчниците, показват резултатите от изследване. В 80% от случаите болестта вече се е разпространила и в мастните клетки по талията, когато е поставена диагнозата.

Натрупването на мазнини става най-бързо в горната част на корема, близо до черния дроб. Именно там учените от Чикаго са установили, че се концентрират и раковите клетки. Нещо повече – според ръководителят на екипа проф. Ърнест Лендъл, клетките, причиняващи рак на яйчниците се придвижват към мастните натрупвания по талията много бързо, привлечени от наличните там протеини. Попадайки в тази зона на тялото раковите клетки започват да се променят и се хранят изключително от веществата в мастните клетки.

Опитите на американските учени показват, че за процеса на бързото разрастване на болестотворните клетки определяща роля има само един ензим - FABP4 и ако той бъде блокиран, може да се постигне значително понижаване на риска ракът на яйчниците на се разпространи и разрастне.

Loading
дневен бюлетин

галерии