болести

Какво очите ни разкриват за здраветоКакво очите ни разкриват за здравето

През очите като през прозорец могат да бъдат забелязани заболявания и състояния на цялото тяло

Очите ни са истински прозорец към тялото, който помага на лекарите да открият широк спектър от заболявания и състояния - от Алцхаймер и диабет до мозъчен тумор и високо кръвно. Това, което прави очите особено подходящи за диагностициране е, че процедурата е неинвазивна – няма нужда да се реже кожа, да се взима кръв, да се гълтат камери или каквото и да е подобно.

Освен ако няма подозрения за сериозен проблем, очите ни ще бъдат прегледани само от офталмолог, оптометрист или в някои случаи дори от личния ни лекар. Може да се наложи да си сложим малко капки, за да разширят зениците ни.

Буквално като прозорци

Очите са такъв добър инструмент за диагностициране, защото чрез тях можем да виждаме не само какво става навън, но и вътре. Лекарите могат да погледнат през лещата и роговицата чак до ретината - мястото, където кръвоносните съдове могат да се изследват без да се налага да се прави разрез.

Нека погледнем на очите като къща с два прозореца. През тях можем да видим няколко тръби (някои от които могат да текат) или разхвърляния наоколо боклук. И свързването на цялата картина дава обща (и доста специфична) идея как е поддържана къщата.

Кръвоносните съдове в задната част на очите могат да ни дадат много информация какво е общото здраве на тялото, а това помага на лекарите да забележат, ако има някакво хронично заболяване.

Разчитане на кръвоносните съдове

Когато погледне в очите ни, оптометристът вероятно ще види разклонена мрежа от вени и артерии – вените по-тъмни и дебели, а артериите тънки и ярко червени. Определени промени във вида на тази мрежа от артерии може да загатнат, че пациентът има атеросклероза (втвърдяване на артериите) или високо кръвно.

Има предположения и че малки отлагания на плака в окото могат да сочат натрупване на холестерол в друга част на тялото. Подобно, малките кървящи точки могат да индикират, че пациентът има диабет – тъй като васкуларните увреди са типичен резултат от диабета.

Определени знаци в окото могат да сочат и за наличието на мозъчни тумори. Затова лекарите може би ще търсят подуване на оптичния диск (известно като папилоедема), което от своя страна може да е резултат от тумор, който притиска оптичния нерв.

Освен тези заболявания и състояния, сърповидната клетъчна анемия, левкемията и мозъчните аневризми също оставят следи в очите ни.

От страната на лекарите

Американски изследователи експериментират с технологиите, които им помагат да засичат бета-амилоидни протеини в лещата на очите. Тези протеини са доказателство за болестта на Алцхаймер. Надеждата на лекарите е, че тези тестове могат да помогнат за ранното диагностициране на това опустошително неврологично заболяване.

Ранните проучвания по въпроса също предполагат, че смъртоносната форма на малария, известна като церебрална малария, може да се диагностицира през окото. Изследователите твърдят, че церебралната малария оставя матови петна по ретината и избелва определени артерии в задната част на окото.

Начинът, по който очите проследяват движението, може да се използва за диагностицирането на много психологични състояния. Провеждани в Университета на Илинойс изследвания се опитват да докажат, че определени модели на движение на очите помагат за диагностицирането на пациенти с шизофрения.

Връзката с тялото

Фактът, че толкова много заболявания оставят следи в очите ни, ясно показва, че здравето на очите е интегрално свързано със здравето на останалото ни тяло. Предполага се, че бедната храна, липсата на упражнения и пушенето могат да имат пагубен ефект върху очите ни.

Loading
дневен бюлетин

галерии