болести

Изненадващи дразнители за кожатаИзненадващи дразнители за кожата

Някои субстанции в дома могат да предизвикат контактен дерматит и други кожни проблеми

На почти всеки е известно, че агресивните препарати за почистване често се превръщат в причина за кожни проблеми. Но какво знаете за някои не дотам типични и дори изненадващи кожни дразнители като лимоновия сок, цветовете на лалето, дезинфектантите за ръце, антибиотичните мазила и дори металните ципове и закопчалки?

Ако чувствате кожата си възпалена и раздразнена след контакт с определена субстанция, най-вероятно се касае за контактен дерматит. Съществуват две форми на този често срещан кожен проблем:

1. При истинската алергия имунната система реагира бурно на контакта с веществото и това води до зачервяване и сърбеж в засегнатата зона.

2. Иритативен дерматит – при него не се развива алергична реакция. След контакт с определена химична субстанция (напр. сапуни и абразивно действащи вещества) кожата се раздразва, което обичайно се проявява под формата на болка, щипене и парене.

Истината е, че съществува голямо разнообразие от вещества, които могат да причинят контактен дерматит у предразположени хора.

Ето и някои изненадващи причинители:

• Дезинфектанти за ръце: Колкото и учудващо да звучи, пандемията от свински грип косвено засегна и кожата. Тъй като употребата на дезинфектиращи препарати значително се увеличи, скочиха и случаите на контактен дерматит в резултат на прекомерното им използване и втриване в чувствителната кожа.

Всеки се страхува от микробите, но кожата ни не може да толерира обилното прилагане на агресивни препарати, предупреждават специалистите. Съставката, причиняваща дразнене на кожата в този случай, е етиловият алкохол.

• Козметични продукти: Продуктите, използвани за депилация, дезодорантите и козметиката за очи са сред най-честите причинители на кожни проблеми.

Продуктите за премахване на окосмяването могат да бъдат много агресивни спрямо кожата. Едни от най-чувствителните зони на тялото са лицето и слабините, които имат по-голям шанс да се възпалят в сравнение с краката например.

Подмишничната ямка, друга чувствителна област по тялото, често е изложена на постоянното въздействие на дезодорантите и оттам също произлизат редица кожни проблеми. Дезодорантите запушват отвърстията на потните жлези и увеличават значително риска от последващо възпаление.

• Антибиотични мазила: Също нерядка причина за контактен дерматит. Лошото е, че антибиотичните кремове често се използват за лечение на банални повърхностни наранявания. Така през наранената кожа алергените много по-лесно проникват и предизвикват алергична реакция. Сред най-честите кожни алергени са антибиотиците неомицин и бацитрацин.

• Превръзка на рана: Многократното поставяне на превръзка, бинт или лейкопласт (медицински пластир) върху една и съща кожна зона също може да предизвика алергична реакция.

• Никел: След носенето на пръстен много хора забелязват появата на нежен обрив по пръста си. В други случаи кожата на ухото е прекалено чувствителна към определени обеци. Това се дължи най-вероятно на алергична реакция към никел.

Важно е да знаем, че никелът се съдържа не само в пръстените и обеците. Той влиза в състава и на най-различни ципове, копчета, закопчалки на дрехи и колани, към които човек също може да развие алергия.

• Растения: Много растения могат да причинят иритативен дерматит или истинска алергична реакция на кожата. Класическият пример е отровният бръшлян, контактът с който може да предизвика обрив, а в по-тежките случаи и появата на мехури, пълни с течност.

Привидно безобидни растения като лалето, чесъна и кората от манго също могат да предизвикат реакция у предразположените...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии