болести

Болниците - по-опасни от летенето със самолетБолниците - по-опасни от летенето със самолет

Здравните грижи водят до плашещ брой инфекции и смъртни случаи, сочат данни от СЗО

Милиони хора умират всяка година от медицински грешки и инфекции, свързани по един или друг начин със здравните грижи. И според тази статистика излиза, че търсенето на помощ в болниците е по-опасно от летенето със самолет, съобщават от Световната здравна организация.

„Ако утре ви приемат в болница в която и да е държава по света, рискът да станете жертва на административна грешка е 1 към 10. Рисковете да умрете в следствие на медицинска грешка пък са 1 към 300”, твърди д-р Лиъм Доналдсън, новият дипломатически представител на СЗО по въпросите по безопасността на пациента. „В сравнение с това рискът да умрете при самолетна катастрофа е около 1 на 10 милиона пътника”, допълва той. „Това показва, че от болничните грижи в целия свят има още много какво да се желае”.

Стотици милиони души на година заболяват от инфекции, свързани пряко с получените медицински грижи. Пациентите трябва да задават въпроси и да бъдат активна страна във взимането на решенията в болниците, които от своя страна трябва да покриват основните стандарти за хигиена и да следват списъка с изисквания на СЗО за безопасност на хирургичните процедури, се казва още в документа, разпространен от организацията.

Повече от 50% от добитите инфекции са можели да бъдат предотвратени, ако здравните работници са били измили ръцете си със сапун и вода преди да лекуват пациентите.

На всеки 100 хоспитализирани пациента, 7 от развитите и 10 от развиващите се страни ще бъдат инфектирани поради небрежност в медицинските грижи. Колкото по-дълго пациентите остават в интензивните отделения, толкова по-голям риск поемат от придобиването на инфекция. Медицинските съоръжение като катетри и вентилатори се свързват с висока степен на инфектиране при пациентите.

Според данните на СЗО всяка година само в болниците в САЩ се причиняват 1,7 милиона инфекции, които водят до смъртта на 100 хиляди души. Този показател е далеч по-нисък в Европа, където от причинените 4,5 милиона инфекции до смъртни случаи водят 37 хиляди.

Здравните грижи неизбежно са бизнес с висок риск, защото хората са болни и защото модерната медицинска помощ се получава в бързо променяща се среда под високо напрежение, с множество сложни технологии и много хора”, обяснява д-р Доналдсън. „Една сърдечна операция може да включва екип от до 60 души – почти същия брой, необходим за управляването и обслужването на Джъмбо Джет.

Рискът от инфекция в следствие на медицинска грижа е по-висок в развиващите се страни, където близо 15% от пациентите в болниците се инфектират. И е особено плашещ във високорисковите зони на болниците, в частност интензивните и неонаталните отделения.

Около 100 хиляди болници в световен мащаб вече използват списъка с изисквания на СЗО за безопасност при хирургически интервенции, което според агенцията доказано намалява броя на усложненията след операции (с 33%) и смъртните случаи (с 50%). Ако списъкът се използва ефективно в целия свят, всяка година могат да се предотвратят приблизително 500 хиляди смъртни случаи.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии