болести

Болките в корема – самолечението може да е опасноБолките в корема – самолечението може да е опасно

Понякога то само замаскира причините

Причините за появата на болки в корема могат да бъдат най-различни: от такива, за които е лесно да предположим – например апандисит до други, които ни е трудно да допуснем – като например инфаркт. Диагнозата разбира се трябва да бъде поставена от лекар, но до неговото пристигане е добре да можем да се ориентираме в ситуацията и все пак да вземем някакви мерки.

Всички видове болка условно се разделят на две групи: със спастичен или с възпалителен произход.

Спастичната болка започва внезапно и остро (тази болка обикновено се нарича колики и практически не може да се изтърпи). Продължава от няколко минути до няколко часа като ту се засилва, ту намалява. Минава сама или след приемането на спазмолитици. Ако причината за болката е камък в жлъчката, всичко може да завърши с операция.

При колики помага топлото – няма значение дали това е котка или шал, омотан около кръста: гладките мускули се отпускат и настъпва облекчение.
Класически пример за такава болка е пристъпът на колит или колики в бъбреците и червата.

Възпалителната болка е по-търпима и може би затова много хора “износват” апандисита (неговият пристъп е класически пример за този тип болка) докрай, т.е. до преминаването на обикновеното възпаление в гнойно. Друг характерен признак е постепенното нарастване на болката. Топлото в подобни случаи не помага, а само усложнява състоянието.

Ако не бъдат взети необходимите мерки, се развива състоянието “остър корем”. Възпалителният процес обхваща коремната кухина, възниква рефлекторно напрягане на мускулите, възможно е напипване на болезнените места. В този се налага хирургичната намеса.

Освен за апандисит, “острият корем” може да сигнализира за болести като холецистит, панкреатит, язва на стомаха или дванадесетопръстника.

5 съвета при болки в корема:

1. Острата режеща болка, коликите и нарастващата болка са повод да потърсим спешна помощ. Проблемът може и да не се окаже толкова сериозен, но обратните възможности правят по-добрия вариант да се презастраховаме.

2. Най-характерната болка в корема е при панкреатит. Само при тази патология възниква т.нар. опасваща болка.

3. Глад, студено и покой са това, което би помогнало при съмнения за апандисит, чревна инфекция, натравяне, възпаление на придатъците на матката, разкъсване на яйчниците и извънматочна бременност.

4. Ако източникът на болката не е ясен, не бива да се приемат лекарства- спазмолитици преди преглед от лекар. Тези препарати затрудняват поставянето на правилната диагноза.

5. Затопляне на корема е препоръчително, само ако сте сигурни, че болката е спастична. Тъй като това не е толкова лесно да се установи, по-добре не слагайте нищо топло преди да бъде поставена диагнозата.

Loading
дневен бюлетин

галерии