болести

Бъбречна инфекция: основни причини и симптомиБъбречна инфекция: основни причини и симптоми

За какво да следим, за да сме сигурни, че бъбреците ни са здрави

Нека само си представим как бъбреците, тежащи около 300 г, носят товара на прочистването на цялото човешко тяло. Неуморно те екскретират нечистотиите от тялото ни и поддържат баланса на всички основни вещества, включително натрий, калий и вода по 24 часа в денонощието.

Бъбреците също така произвеждат някои витамини, които подпомагат формирането на костната система. И, ако цялата тази работа не ни се струва достатъчна, те са назначени и да следят за формирането на червените кръвни клетки в кръвта ни. След като вече знаем колко е важна функцията на бъбреците, е време да обърнем внимание и на потенциалните проблеми, които обикновено не проявяват симптоми веднага, затова са особено опасни.

Едва след като инфекцията се е задълбочила, осъзнаваме, че имаме сериозен проблем. И все пак, има някои недиректни симптоми, които се проявяват в ранните стадии на бъбречната инфекция и ни помагат да я различим.

Основни симптоми на бъбречната инфекция

• Подути стъпала

Ако стъпалата ни са постоянно подути и ги чувстваме тежки, това може да е знак за проблем с бъбреците. Възможно е това да е и оток, но все пак е по-добре да се уверим, че няма инфекция, затова е препоръчително веднага да се обърнем към лекар.

• Високо кръвно налягане

В следствие на ренална аортна стеноза, тоест нарушен достъп на кръвта в бъбреците, кръвното налягане се покачва, затова, ако имаме високо кръвно, е добре да изследваме бъбреците си, за да изключим потенциални инфекции.

• Напълняване

Ако забележим, че внезапно напълняваме, макар че не сме променяли обичайния си хранителен режим, причината за това може да е бъбречна инфекция, водеща до недостатъчно изхвърляне на вода от тялото и до оток.

• Анемия

Тъй като бъбреците са отговорни за пречистването на кръвта, аномалията във функционирането им води и до анемия.

• Сърбеж по кожата

В някои случаи се е наблюдавало наличието на сърбеж по кожата при пациенти с бъбречна инфекция.

Причини за бъбречната инфекция

• Диабет

Повишените нива на захарта в кръвта се отразяват много зле на филтриращата клапа на бъбреците и води до лошото им функциониране.

• Високо кръвно налягане

Стените на артериите, доставящи кръв до нефроните – основните единици в бъбреците, се свиват в следствие на високото кръвно налягане и водят до хронична бъбречна недостатъчност.

• Инфекции на уринарния тракт

Честото уриниране, неспособността за контролиране на уринирането и наличието на кръв в урината са симптоми за инфекция на уринарния тракт. Тези инфекции са често срещан проблем сред жените и, ако бъдат игнорирани или оставени без лечение, се отразяват прогресивно зле върху бъбреците.

За да избегнем този проблем, е важно да пием по 8-10 чаши вода всеки ден и да си правим изследване на урината поне веднъж годишно. Ако вече имаме инфекция на уринарния тракт, се препоръчва да завършим лечението, както ни е предписал лекаря, за да се предпазим от повторна поява на проблема.

• Аналгетици

Честият прием на аналгетици без рецепта за чести главоболия и други болки в тялото се отразява на бъбреците. Ако необходимостта да уринираме се увеличи значително, трябва да отидем на преглед, тъй като виновни могат да са именно тези аналгетици.

• Злоупотреба с алкохол

Прекомерният прием на алкохолни напитки също води до проблеми с бъбреците. Затова е много важно консумацията да е в разумни количества и не всеки ден.

Loading
дневен бюлетин

галерии