болести

Артритът: още една епидемия на 21 векАртритът: още една епидемия на 21 век

Какво днес води до по-бързото износване и похабяване на ставите

Артритът е заболяване, водещо до възпаление на ставите. През последните години заболеваемостта от артрит нараства с изключително бързи темпове, като според специалистите за това допринасят най-вече няколко фактора. Повечето от тях се дължат на промяната в начина ни на живот.

В световен план сме изправени пред няколко здравни проблема - случаите на няколко заболявания нарастват заплашително и това дава основание да се говори дори за епидемия. Най-типичните примери са затлъстяването, безсънието и диабета. Към тях вече можем да прибавим и още едно заболяване – артрита.

Артритът е болест, при която ставите се разрушават с течение на времето и губят лубрикацията си. Ставата е свръзката между две кости. Думата артрит произлиза от гръцките думи артро (стави) и итис (възпаление).

Артритът всъщност е термин, използван за обозначаването на близо 100 болестни състояния. Най-разпространените форми са остеоартритът и ревматоидният артрит.

Движенията на тялото са постижими благодарение на ставите, затова, когато те скърцат като зле поддържана машина, и движението става болезнен процес.

Няколко са основните фактори, които водят до появата и развитието на артрит.

Възрастта

Има няколко причини, които също така дават началото и на затлъстяването. Най-важната сред тях е възрастта. Стареенето разбира се е необратим процес, който неизбежно засяга и ставите. С възрастта те се износват и похабяват, а лубрикацията, необходима за нормалното движение, намалява.

Но все пак стареенето не е единствения виновник за артрита. Всъщност самите ние влошаваме ефекта от него като водим нездравословен начин на живот и се храним с вредни продукти.

Хранителни навици

Първият и най-голям виновник за износването на ставите е храната, която консумираме. Повечето преработени храни с т.нар. празни калории са възпалителни по своята същност. Тези храни предизвикват възпалителни реакции в тялото, а в ставите тези реакции увреждат хрущялите, което от своя страна води до артрит.

Затлъстяване

Артритът, според много специалисти, бележи пик на разпространение и заради епидемията от затлъстяване, типична за съвременното развито общество. Един човек се определя като затлъстял, ако индекса на телесната му маса надвишава 30. За наднормено тегло се говори, когато този индекс е между 26 и 29.

Колената носят цялата тежест на тялото. Това от гледна точка на анатомията не е проблем, тъй като ставите са „програмирани” да носят безпроблемно теглото на тялото ни. Но в разумни граници. Когато е налице наднормено тегло, натоварването/стресът върху ставите се повишава и с течение на времето структурата им се уврежда. Това неизбежно води до артрит.

Недостатъчна активност

Продължителното седене на едно и също място повишава риска от множество заболявания, които по своята същност са тясно свързани. Доказано е, че недостигът на движение, докато седим в продължение на няколко часа, повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Липсата на движение драстично понижава и разхода на калории. От това следва и появата на предпоставки за затлъстяване.

Ставите са като своеобразна машина – тя функционира правилно само когато работи редовно. Да се опитваме да накараме една машина да работи след седмици бездействие е истинска херкулесова задача. Аналогично ставите трябва да работят, за да са в добро състояние. Това е възможно само, ако се движим достатъчно. Добре раздвижваните стави са и добре лубрицирани, т.е. в отлично здраве.

Движенията допринасят и за изгарянето на калории и по този начин ни предпазват от напълняване. Това от своя страна...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии