болести

10-те най-вредни вируси и бактерии10-те най-вредни вируси и бактерии

Кои са най-смъртоносните микроорганизми днес въпреки напредъка на медицината

... и флуорохинолона. Сега е започнала да се налага и над целафоспорините - последните до момента медикаменти, които са и евтини, и способни да ни излекуват само с една доза. За предавано по полов път заболяване тези фактори са от особено значение – хората, инфектирани с гонорея, може да са твърде бедни, заети или да се чувстват неудобно, за да отидат в клиника повече от веднъж.

Гонореята може да се избегне с използването на презерватив, но разрушаването на резистентността към лекарствата е по-сериозното предизвикателство. Изследователи от Япония и Швеция предупреждават, че „ерата на нелечимата гонорея може би едва сега започва”.

6. Streptococcus pneumoniae

Пневмонията някога лесно се е лекувала с пеницилин, но резистентните щамове са направили лечението по-трудно и по-скъпо. За щастие пневмонията е един от малкото подобни „злодеи”, които попадат в списъка със съществуващите срещу тях успешни ваксини.

Но дори и с ваксините в действие, пневмонията продължава да еволюира. Най-новата ваксина - пневмококовата конюгирана ваксина PCV13, е пусната в продажба от миналата година и предпазва от много от резистентните видове пневмония, но все още има няколко опасни щама, от които не може да ни предпази.

7. Ешерихия коли

Ешерихия коли (Escherichia coli) бе заела медиите съвсем скоро. Тя обикновено е добър обитател на човешките черва, но, когато става дума за мутирал щам, може да е фатална. Тя не само е добре познат източник на сериозни хранителни натравяния, но е и основна причина за инфекциите на уринарния тракт. Подобни инфекции може и да не са смъртоносни, но лечението им не е евтино или лесно.

Резистентните щамове на ешерихия коли според статистиката се появяват най-вече в развиващите се страни, където антибиотиците без рецепта са лесно достъпни. Но последният известен случай, когато мутирал щам бе открит в Европа, показва, че тази тенденция не е стопроцентова.

Бактерията може да се контролира с по-добра болнична хигиена, но ограничаването на употребата на антибиотици е решението в дългосрочен план.

8. Резистентната бактерия Enterococcus

Това е още една чревна бактерия, която е заплаха особено за пациентите в болница, тежко болните хора и тези с отслабена имунна система. Надмощието на резистентната над доста модерен антибиотик като ванкомицина бактерия е особено плащещо, защото може да споделя своите гени с резистентната на метилицин стрептококова бактерия и по този начин може да се роди нов супервирус.

9. Резистентната Klebsiella pneumoniae

Тази разновидност на пневмония е истински убиец – инфекцията е фатална при около половината от случаите и вече не може да се лекува дори с новия антибиотик карбапанем. Което е още по-лошо, бактерията е трудно откриваема и лечима – достъпни са само две лекарства, които още се доразработват. Това я превръща в следващата потенциална епидемия, която ще се разпространи подобно на стрептококовата.

10. Pseudomonas aeruginosa

Тази бактерия живее основно в болниците и е трудно да бъде напълно премахната от там. Често формира биофилм - перманентна плака върху болничното оборудване, където не се проявява - докато не срещне сериозно болен човек. Тогава се развива в органите, които вече са засегнати от основното заболяване, и допринася за инфекция, смъртоносна в над 50% от случаите.

Досега P. aeruginosa не е успяла да си изгради резистентност към някои лекарства подобно на другите изброени по-горе патогени, но има притеснителната способност да разгръща няколко имунитета наведнъж. Това я превръща в сериозна заплаха, която трябва да бъде държана под око.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии