болести

10-те най-вредни вируси и бактерии10-те най-вредни вируси и бактерии

Кои са най-смъртоносните микроорганизми днес въпреки напредъка на медицината

Устойчивите дори на най-съвременните лекарства вируси и бактерии са не по-малко смъртоносни отколкото са били за човека в миналото чумата и холерата. Въпреки несъмнения напредък на медицината някои щамове на познати отдавна микроорганизми все още не могат да бъдат контролирани и повлиявани, още по-малко лекувани.

Засега тези „мутанти” с лекота преодоляват и най-добрите „оръжия”, с които разполагаме и са реална заплаха за живота на човек, независимо в коя част на света се намира. Ако може да бъде направена, своеобразната класация на най-опасните и разпространени от тях би била нещо такова:

1. Резистентната туберкулоза

Тази туберкулоза (MDR TB) е устойчива и не се повлиява дори от два от най-успешните иначе медикаменти - изониазид и рифампацин. Бактерията е изградила този смъртоносен имунитет от една страна заради хората, които в миналото не са приемали лекарствата си за туберкулоза редовно или ги спирали преди края на лечението си. Некачествените медикаменти също са виновни до някаква степен.

Каквито и да са причините обаче, ефектът е един: бактерията е била подложена на лечение без да бъде унищожена. Ако (или по-скоро щом) резистентната туберкулоза стане преносима по въздушен път – чрез кашляне и кихане – тя може да се разпространи толкова лесно, колкото добре познатата в миналото „обикновена” туберкулоза.

Резистентната на множество медикаменти туберкулоза убива поне по 150 хиляди души всяка година, твърдят от Световната здравна организация (СЗО). Лекарите се опитват да ограничат този брой като подобрят начина, по който пациентите приемат лекарствата си и държат инфектираните в изолация.

2. Резистентната Staphylococcus aureus

През последните години смъртните случаи от резистентната на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) се „съревновават” с комбинирания брой жертви на СПИН, туберкулоза и хепатит В.

Резистентната бактерия може да бъде частично контролирана с елементарни начини за добра хигиена като редовното миене на ръцете и дезинфекцирането на повърхностите с какъвто и да е тип спирт, вкл. алкохолни питиета.

3. Резистентната малария

От 1960 г. насам маларията (Plasmodium falciparum) постепенно печели битката с хлорокина - лекарството, което се използва най-широко за лечение й. Открити са нови медикаменти срещу малария, но при тях се наблюдават странични ефекти, а и цените им са много високи. Това излага едни от най-уязвимите групи хора на риск – според СЗО, 781 хиляди от смъртните случаи от малария всяка година са сред малките деца.

Борбата срещу комарите, които пренасят паразитите, се осъществява с инсектициди и мрежи срещу комари. Резистентността към медикаментите пък се управлява като се минимизира използването на антималарийни лекарства при други болести – например те вече не се прилагат при заболявания като ревматоидния артрит.

4. Резистентната шигела

Шигела (Shigella) е бактерия, която причинява около 165 милиона случая на тежка дезинтерия и повече от 1 милион смъртни случаи в развиващите се страни всяка година.

Заразяването може да се предотврати с елементарни на пръв поглед средства като подобряването на санитацията и хигиената, но щом веднъж атакува, шигелата може да е смъртоносна. Бактерията е изградила резистентност към почти всички лекарства, които са подходящи за най-честите й жертви – децата. Последната надежда за защита засега е ципрофлоксацинът, но и той постепенно, макар и бавно, губи ефективността си. Нужни са нови антибиотици за засилването на позициите ни в борбата с тази бактерия.

5. Резистентната гонорея

Бактерията на гонореята е победила пеницилина, тетрациклина...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии