алтернативна медицина

Оранжевото е цветът на щастиетоОранжевото е цветът на щастието

Неслучайно оранжевият цвят е предпочитан от креативните и духовно извисените хора

В своята мъдрост природата е избрала топлия оранжев цвят за представител на радостта, оптимизма, светлината и смеха в света. Оранжевото е и цветът, който символизира растежа към по-извисено духовно съществуване. В определени духовни традиции хората, приближени до някой Свят човек, носят оранжеви роби - като знак за нивото им на духовно развитие.

Въпреки че средностатистическият човек едва ли осъзнава защо избира определен цвят около себе си и го предпочита пред останалите, на подсъзнателно ниво всъщност има мотив за това.

Ако се замислим за познатите си, които често носят оранжево, вероятно ще установим, че те обикновено са екстровертни или много креативни хора, интелигентни, мислят бързо и имат чувство за хумор.

Оранжевото в чакрите и аурите

Хората, които изучават аурите, твърдят, че оранжевият цвят посочва състоянието на емоциите и репродуктивните ни органи. Това е цветът на виталността, енергията и доброто здраве. Понякога се тълкува и като знак за силен апетит или пристрастеност.

„Чакра”, преведено от санскрит означава „колело”. В човешкото тяло има седем чакри и целта им е да подпомагат потока на енергията през тялото. Смята се, че, когато човекът не осъзнава аспектите, свързани с всяка чакра, тази чакра е по-слаба или дори латентна.

Всяка чакра се асоциира с определен цвят – като се започне с червения цвят на чакрата в основата на гръбнака и се продължи нагоре с оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и накрая лилаво, свързващо се с коронната чакра на върха на главата.

Оранжевата чакра е втората, още известна като Сакралната чакра или Свадхистхана. Тя се намира под пъпа и се свързва с органите на секса и репродуктивната система. Управлява креативността и емоционалната енергия.

Ако тази чакра е балансирана и напълно отворена, тя освобождава плодовитостта и креативността и балансира емоциите, което означава, че ще се разбираме добре с хората около себе си. Оранжевата чакра винаги е активна у всички и ни дава възможност да разберем как действията ни се отразяват на другите.

Ароматът на цветето циния ни кара да се смеем

Интересно е да отбележим и че свойствата на цветята се различават, когато човек вземе цвете с определен цвят. Според източната традиция ярко оранжевото цвете циния помага на хората да бъдат по-щастливи, креативни и оптимистични в живота си и окуражава чувството на игривост и желанието за смях.

Оранжевото като начало на новия ни начин на живот

Тъй като се смята, че оранжевият цвят стимулира ентусиазма, щастието и търсенето на новото в живота, е добре да имаме оранжево наоколо, особено ако искаме да се заредим с положителна енергия и да започнем нещо ново. Оранжевото ни дава и търпението, от което се нуждаем, за да започнем дългосрочен проект. А, ако проектът е свързан с креативност, още по-добре.

Оранжевото също така стимулира ума, затова е полезно да ни е под ръка, когато учим нови неща и искаме да ги усвояваме бързо. Смята се, че хората, които обичат оранжевото, са също така деликатни и искрени. Носенето на оранжеви дрехи помага и за балансирането на емоциите след преживяването на шок или травма.

След като вече знаем всичките му позитивни качества, няма защо да се учудваме, че Франк Синатра някога е казал „Orange is the happiest colour.” (Оранжевото е най-щастливият цвят).

Loading
дневен бюлетин

галерии