алтернативна медицина

Кориандърът унищожава и най-опасните бактерииКориандърът унищожава и най-опасните бактерии

Подправката е ефективна и срещу ешерихия коли, салмонела и стафилококи

Маслото от кориандър е в състояние да се пребори с щамовете на много от най-опасните бактерии. Тази подправка, използвана дълго в народната медицина, е доказала ефективността си в борбата с болките, коликите, задуха, гъбичните инфекции и проблемите с храносмилането.

Едва напоследък обаче нейните ползи за здравето се доказват и от науката. Най-новото изследване върху действието на кориандъра (Coriandrum sativum) сочи, че той успешно спира растежа на поне 12 вида бактерии, включително ешерихия коли (E. coli), салмонела и резистентните стафилококи. При това в тестовете е бил използван съвсем слабо (1,6%) масло от кориандър.

„Очевидно дори такова съвсем минимално количество поврежда мембраната на болестотворната бактерия. По този начин се разрушава бариерата, отделяща и защитаваща бактерията от външната среда и в крайна сметка тя умира”, коментира резултатите от експериментите Фернанда Домингес от Университета Бейра Интериор.

Все пак маслото от кориандър не е помогнало срещу Bacillus cereus (който предизвиква хранителни отравяния и диария) и Enterococcus faecalis (чест причинител на уринарни инфекции и проблеми в органите на малкия таз). Домингес обяснява това с факта, че кориандърът действа само ако може да проникне през мембраната на бактериите, благодарение на което пък може да се използва и като консервант.

Loading
дневен бюлетин

галерии