алтернативна медицина

Кисел трън помага при болни бъбрециКисел трън помага при болни бъбреци

Билката е мощен антиоксидант

Berberis vulgaris е латинското наименование на билката кисел трън. Растението представлява билков храст, който се причислява към семейството на Berberidaceae.
Киселият трън се препоръчва при редица заболявания на бъбреците, при инфекции, поразяващи пикочните пътища, както и при различни болезнени състояния на стомашно-чревния тракт.

Тъй като билката е мощен антиоксидант, мнозина я използват за цялостно укрепване на организма. Това си свойство киселият трън дължи и на изобилието от фенолни съединения, които се съдържат в него.

Киселият трън, макар и не чак толкова популярен у нас, се използва широко в световен план. Именно поради това изследователи от различни страни са се опитали да разгадаят на какво билката дължи незаменимите си антиоксидантни свойства.

Опит, по време на който били анализирани антиоксидантните възможности на екстракт, получен от листата, клоните и корените на билката, показал, че продуктът улавя безпроблемно свободните радикали в организма, като по този начин намалява и влиянието на бета-каротин-линоловата киселина.

В същото време корените на киселия трън се използват и като тонизиращо и спиращо кървенето средство, за стимулиране на сърдечната дейност и за понижаване на налягането в артериите.

Плодчетата на храста пък могат да бъдат консумирани под формата на компот, сладка, ликьори, като се смята, че по този начин се подобрява храносмилането.

Важно е да се знае, че алкалоидите, които се съдържат в корените, са силно концентрирани, поради което приложението и дозировката трябва да бъдат съобразени с индивидуалните особености на човек.

Loading
дневен бюлетин

галерии