алтернативна медицина

Бял чай и рози – срещу възпаленията и ракаБял чай и рози – срещу възпаленията и рака

Белият чай, розата и хамелисът са ефективни алтернативни средства срещу различни болести

Бял чай, роза и хамелис – може да звучи като рефрен на английска фолклорна песен, но всъщност това са три натурални средства, които са полезни за здравето и кожата особено благодарение на способността си да намаляват огнищата на възпаление. А редица здравословни проблеми като например рака, артрита и диабета се свързват именно с възпаления в организма, които са отговорни и за преждевременните признаци на стареенето.

Ползи за здравето

Скорошно изследване по темата събрало необичаен екип от учени - от Университета „Кингстън” в Лондон и британската фирма за продукти за красота Neal's Yard Remedies. Резултатите от изследването са публикувани в октомврийския брой на изданието Journal of Inflammation.

Изследователите провели лабораторни тестове и анализирали 21 растителни екстракта за доказателство дали имат способността да се борят с рака и да забавят ефектите на стареенето върху кожата. От изследваните екстракти белият чай, хамелисът и розата успели да докажат, че могат да блокират ефектите от възпалението. Окуражени от първоначалните позитивни лабораторни резултати, изследователите добавили в различни концентрации бял чай на прах, изсушен хамелис и розов екстракт към човешки кожни клетки. Като най-голям орган в тялото, кожата ни осигурява бариера от ултравиолетовите лъчения, химикалите, микробите и физическите замърсители. Предизвикателства като тези могат да предизвикат и възпаление, и стареене на кожата.

Изследователите вярват, че белият чай, хамелисът и розата съдържат съставки, които възпрепятстват възпаленията. Когато започне едно възпаление – независимо поради обикновено порязване или в засегната от артрита става – тялото започва да произвежда цитокин - вещество, наречено интерлевкин 8, което се опитва да тушира проблема. Изследователите са тръгнали с идеята, че, ако има начин да изключат този сигнал, ще могат да спрат и развитието на възпалението.

Народната медицина се потвърждава научно

Белият чай има най-силен ефект от трите вещества. Изпиването на обикновена чаша бял чай може да ни помогне да понижим риска си от рак, ревматоиден артрит или дори бръчки в следствие на възрастта.

В продължение на хиляди години хората са използвали като лекарства естествено съществуващи в природата вещества, за да се опитат – а често и са успявали – да излекуват болестите си и да съхранят по-дълго младостта си. Последните изследвания доказват, че наистина може би точно в естествените вещества се крие надеждата за нови лечения.

Макар че ранните изследвания на екипа показали, че естествените вещества имат известна ефикасност при справянето с възпаленията, самите изследователи останали особено изненадани колко силна се оказала всъщност комбинацията от трите растения. Оказва се, че белият чай, хамелисът и екстрактът от роза не само могат да запазят кожата здрава и гладка и да ни предпазят от бръчки, но и да възпрат някои заболявания.

Loading
дневен бюлетин

галерии