секс и контрацепция

Сексът е най-доброто лекарство срещу стеснителностСексът е най-доброто лекарство срещу стеснителност

Хормонът окситоцин успешно намалява чувството за страх и тревога

Наглостта безспорно е твърде отблъскваща, но и прекалената стеснителност не е голям дар от природата. Най-накрая специалисти откриха начин за справянето с този проблем - чрез хормона окситоцин.

На срамежливия човек не му е лесно в живота. Природната плахост не само може да го лиши от малки и не особено важни неща, но и да нанесе големи щети – например да разруши семейните му отношения.

Лекари са открили, че хормонът окситоцин е своеобразно лекарство срещу стеснителност, защото значително понижава нервността, чувството за страх и тревога и по този начин помага да се преборим с притеснението. Неговото действие е сходно с ефекта от алкохола. Разликата е в това, че окситоцинът не нанася никаква вреда на организма.

Днес учените са опитват да открият начин за изработването на хормона в достатъчно за масовото производство количество или да създадат „вълшебна” таблетка, която да провокира неговото производство в организма.

По естествен път хормонът се отделя само в два случая: в много малки количества по време на полов акт и много повече – по време на бременност. Но не всеки може да се поглези с подобна терапия и затова специалисти от цял свят се опитват да намерят някакво решение с пазарен аспект.

Известни резултати вече са постигнати. Хормонът се справя отлично с вълнението и стеснителността и не оказва никакви странични ефекти, съобщава неврологът Пол Зак от университета „Клермонт” в САЩ.

Европейските колеги на Зак, цитирани от Би Би Си, потвърждават неговите резултати. Швейцарски учени са тествали действието на окситоцина върху 120 души половин час преди потенциална стресова ситуация. Всички те успешно се справили със стеснителността и вълнението.

Loading
дневен бюлетин

галерии