секс и контрацепция

Методи за контрацепция при женитеМетоди за контрацепция при жените

За диафрагмата, цервикалната тапа и спермицидите

След като родите, можете да забременеете отново още преди отново да се появи месечният ви цикъл! Затова е разумно да разучите и планирате вариантите за контрацепция. Тук няма да говорим за презервативи и хапчета, а ще разгледаме някои от по-специфичните контрацептивни методи при жените – диафрагмата, цервикалната тапа, женския кондом и спермицидите.

Диафрагма

Тя е достъпна само по лекарско предписание и се прави с индивидуален размер от здравен професионалист, за да пасне точно на всяка жена. Диафрагмата е двоен механизъм за предпазване от бременности представлява куполообразен гумен диск с гъвкав ръб, който покрива шийката на матката така, че в нея да не може да достигне сперма. Преди сексуален акт върху диафрагмата се нанасят спермициди, които убиват спермата.

Диафрагмата предпазва в продължение на шест часа. Ако сексуалният акт продължи повече, във вагината трябва да се приложат пресни спермициди, докато диафрагмата е все още там. Тя не трябва да се изважда поне шест часа след сексуалния контакт, но не трябва и да се задържа повече от 24 часа поради риска от синдрома на токсичния шок – рядко срещана, но потенциално фатална инфекция. Симптомите на синдрома на токсичния шок включват внезапна треска, разстройство на стомаха, обрив като от слънчево изгаряне и спад в кръвното налягане.

Цервикална тапа

Тя е мека гумена чашка с объл ръб, направен по индивидуален размер от специалист така, че да прилепне плътно към шийката на матката. Този метод за контрацепция е достъпен само по лекарско предписание и, подобно на диафрагмата, се използва в комбинация със спермициди.

Цервикалната тапа предпазва в продължение на 48 часа, независимо колко сексуални акта има през този период. По-продължителното използване не се препоръчва, отново поради риска от синдрома на токсичния шок. Също така, ако се използва два или повече дни, цервикалната тапа може да предизвика неприятна вагинална миризма или течност при някои жени.

Женски кондом

Женският кондом е направен от лубрикирана полиуретанова обвивка във форма, сходна на тази на мъжкия презерватив. Затвореният край, който има гъвкав пръстен, се слага във вагината, докато отвореният остава навън, частично покривайки срамните устни.

Женският, подобно на мъжкия кондом, е достъпен без рецепта и е предназначен за еднократна употреба. Не трябва да се използва в комбинация с мъжки презерватив, защото е вероятно да се разместят.

Спермициди: контрацептивни кремове и лосиони

Вагиналните спермициди са достъпни под формата на пяна, крем, гел, тънки пластини, супозитории и таблетки. Всички те съдържат химикали, убиващи спермата.

Важно е да следвате внимателно инструкциите на опаковката, защото някои спермициди изискват да изчакате 10 или повече минути след нанасянето, през които не трябва да правите секс. Една доза спермициди обикновено е ефективна в продължение на един час. Ако сексуалният акт продължи повече, трябва да нанесете повторно от контрацептива. След края на акта спермицидите трябва да останат във влагалището поне още 6 до 8 часа, за да сте сигурни, че всички сперматозоиди са убити. През това време жената не трябва да промива или изплаква вагината си.

Loading
дневен бюлетин

галерии