секс и контрацепция

Контрацептивите помагат на жените да избират верни, а не сексапилни мъжеКонтрацептивите помагат на жените да избират верни, а не сексапилни мъже

Жените, приемали орални контрацептиви, когато са избирали партньора си, имат по-трайни връзки

Жените, които взимат контрацептивни таблетки, когато избират мъжа до себе си, имат по-дълготрайни и успешни връзки от останалите, сочат резултатите от любопитно изследване, публикувано по-рано тази година в Proceedings of the Royal Society. Каква обаче е негативната страна? По-малко удовлетворение в леглото, разбира се.

Данните показват, че жените, които приемат орални контрацептиви, харесват различни мъже в сравнение с тези, които ги привличат, когато не взимат противозачатъчните таблетки. Едно от обясненията на този феномен е, че оралните контрацептиви симулират бременност, поради което жените са по-склонни да търсят верни партньори.

За първи път сега тези ефекти са тествани и извън лаборатория. Крейг Робъртс от Университета на Стърлинг, Великобритания и колегите му са анкетирали повече от 1000 жени, които са приемали контрацептивни таблетки, когато са се запознали с партньора си, и 1500 жени, които не са приемали орални контрацептиви по същото време. Всички участнички в изследването имали поне 1 дете с този партньор.

Екипът измерил нивото на сексуално и цялостно удовлетворение на жените от връзките им с тези мъже, както и продължителността. Жените, които приемали противозачатъчни таблетки, когато се запознали с партньорите си, били значително по-малко сексуално удовлетворени, но въпреки това цялостното им удовлетворение от връзката било по-голямо по отношение на фактори като финансова подкрепа и вярност на партньора. Тези жени по-често оставали с избрания мъж.

По време на фазите от нормалния менструален цикъл жените търсят партньор с по-мъжествено лице, което еволюционно се асоциира с добри гени, но и със клонност към изневяра. Тъй като при жените, приемащи орални контрацептиви, не се наблюдават такива хормонални промени, те може би улавят по-добре знаците, които водят до по-дълготрайна връзка с мъжа, твърди Робъртс.

Референции:
Proceedings of the Royal Society B, DOI: 10.1098/rspb.2011.1647

Loading
дневен бюлетин

галерии