секс и контрацепция

Горещите вълни: най-честите причиниГорещите вълни: най-честите причини

През менопаузата много жени преживяват изблици на горещи вълни заради ниското ниво на хормоните

Горещите вълни, които обливат тялото, са един от най-дразнещите симптоми, който се свързва предимно с периода на менопаузата. Жените усещат загряване на главата и горната част от тялото, както и потене.

Няма определен момент, когато горещите вълни се появяват. Могат да ни обземат по всяко време на деня или нощта и да се проявят колкото пъти решат – от многократно на час до веднъж дневно. Това състояние предимно се асоциира с менопаузата, а причините са промените в движението и функционирането на хормоните.

Хипоталамусът в мозъка служи за термостат и регулира телесната температура. Когато температурата се измени съвсем леко от нормалната, хипоталамусът се активира и човек започва да се поти. Причините за промените в телесната температура са много – може да е поради външната температура, употреба на алкохол, тютюнопушене и какво ли още не.

Различните причини за горещите вълни

Алкохолът като цяло загрява тялото. Затова една жена, която преживява менопаузата, е по-вероятно да усети горещи вълни, когато пие алкохол. Пушенето също може да предизвика такова състояние, защото ускорява кръвообращението, което също загрява тялото.

Освен това някои антидепресанти, насочени към задържането на серотонина, могат да предизвикат горещи вълни. При някои жени дори много ниските дози се отразяват. Някои заболявания като туберкулозата, злокачествената и обикновената треска могат да предизвикат горещи вълни, тъй като създават хормонален дисбаланс в тялото.

Изследванията са открили връзка и между повишения индекс на телесната маса/наднорменото тегло и горещите вълни. Това е логично - повечето килограми изискват по-висока активност на тялото.

Според лекарите горещите вълни са следствие от понижените нива на някои хормони като естрогена. Нивото на естрогена е понижено, защото по време на менопаузата функционирането на яйчниците драстично намалява и в повечето случаи спира. Горещите вълни са типични сред жените с увредени по медицински причини яйчници. Тези жени имат понижени нива на естроген и други женски хормони, което причинява дисбаланс в тялото и оттам – горещи вълни.

Някои жени преживяват горещи вълни по време на различни етапи от бременността си. И все пак те са много по-умерени, отколкото през менопаузата. По време на бременността горещите вълни се проявяват по-често в зоната на главата и това се дължи най-вече на промяната в кръвното налягане. Най-често се появяват през второто тримесечие.

Емоционалният стрес и напрежението, както и болката, гнева, фрустрацията също се свързват с появата на горещите вълни.

Като оставим настана алкохола и никотина, някои вещества като кофеин също предизвикват такива вълни. Накратко, всяко вещество, което повишава кръвното налягане или ускорява кръвообращението, предизвиква появата на горещи вълни.

И все пак не е задължително всяка жена да преживява този симптом до еднаква степен. При различните жени вълните са различно силни и интензивни. Замесени са и фактори като генетиката, емоциите, диетата, начинът на живот.

Loading
дневен бюлетин

галерии