секс и контрацепция

Достъпът до противозачатъчни е причина жените днес да получават по-големи заплатиДостъпът до противозачатъчни е причина жените днес да получават по-големи заплати

Фактът, че употребата на противозачатъчни е повишила заплатите на жените изглежда странен, но, оказва се, е лесно доказуем

Широката достъпност на противозачатъчните таблетки е основна причина за средното увеличение с над 30% на заплатите на жените от 1960-а година насам. Това показват данните от ново изследване, което добавя още една страна към дебата за сигурността на контрацепцията.

Тъй като противозачатъчните осигуряват на младите жени по-добър контрол върху раждаемостта, това им дава възможността да инвестират повече в кариерите си, обяснява Марта Бейли, икономист в Университета на Мичиган и ръководител на изследването. Най-вече засегнати от този феномен са жените с висше образование, които са облагодетелствани от забележително повишаване на заплатите.

Бейли и колегите й използвали данните за заплатите и образованието на жените от Националното проучване на младите жени в САЩ, което започнало през 1968 г. и продължило с провеждането на 21 интервюта с над 5000 жени през годините. В текущото изследване учените се фокусирали върху 4300 от участничките, които били родени между 1943 и 1954 г.

При тези жени достъпът до противозачатъчните през младите им години бил различен. След като през 1960 г. били одобрени за използване с цел контрацепция при здравите жени в САЩ, противозачатъчните се продавали в различните щати в зависимост от позволената възраст, на която неомъжените жени могат да ги получават без родителско одобрение. Така някои от жените можели да започнат да ги пият още на 18, а други трябвало да изчакат до 21-годишна възраст.

Достъпността удвоила употребата на противозачатъчните сред жените на възраст от 18 до 21 години – което е особено важен период в началото на висшето образование. С навлизането на оралните контрацептиви жените вече не трябвало да избират между инвестиране в кариерата или инвестиране във взаимоотношенията с партньора (което по това време криело риск от забременяване), обясняват изследователите.

Данните от продължителното изследване сочат, че при жените, които са получили ранен достъп до противозачатъчните хапчета (на 18 г.) е имало спад в заплатите им през годините, в които са инвестирали в образованието си. След това обаче, през 80-те и 90-те години на миналия век, същите тези жени са получавали по 8% повече годишно в сравнение с момичетата, които нямали ранен достъп до хапчетата.

От това увеличение на заплатите, което авторите на изследването отдават на ранния достъп до противозачатъчните, 65% се дължали на натрупването на повече работен опит у жените, а останалите 35% - на по-доброто образование, което получавали, и от насочването им към по-доходоносните традиционно мъжки професии.

Широкото навлизане на противозачатъчните се е отразило и на склонността на компаниите да назначават и повишават жените, заключават Бейли и нейните колеги, цитирани от American Economic Journal: Applied Economics.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии