секс и контрацепция

5 съвета за безопасен секс5 съвета за безопасен секс

Как да останем здрави, като се наслаждаваме на секса

Здравословните проблеми, свързани със секса, могат да доведат до дългосрочни усложнения и дори до болести, причиняващи смърт. За да останем здрави и да се насладим максимално на сексуалните преживявания, експертите съветват редовно да ходим на преглед, където да бъдем откровени за сексуалния си живот и за всички здравословни проблеми, които може би имаме, макар и несвързани със секса.

1. Видове сексуално предавани заболявания

Често срещаните сексуално предавани болести включват HPV (човешкия папилома вирус), хламидии, гонорея, сифилис, херпес и ХИВ/СПИН. Някои от тези заболявания причиняват минимални проблеми като сърбеж или неприятна миризма, но, ако останат без лечение, могат да доведат до сериозни увреждания - безплодие, рак, сърдечни аномалии, психични разстройства, неврологични проблеми, слепота или дори смърт. Можем да познаем хората, страдащи от сериозни сексуално предавани болести, дори само като ги погледнем. Затова е особено важно да правим всичко възможно да избегнем заразяването и да запазим здравето си.

2. Винаги използвайте презерватив

Ако нямаме дългосрочна моногамна връзка, в която и двамата с партньора си сме се изследвали, винаги трябва да използваме кондоми. Без изключение! Те са евтин и удобен метод да се насладим на секса без да изложим на риск здравето си. Нямаме извинение да не носим презерватив в себе си и да не го използваме.

Не позволявайте на никого да ви убеди да правите секс без презерватив. Той не само помага да се предпазим от заболявания, но, когато се използва правилно, е и ефективен метод за предотвратяване на нежелана бременност.

3. Ограничете броя на сексуалните партньори

Независимо дали говорим за младо момиче, което се радва на новите удоволствия от живота, или за разведена жена на средна възраст, която отново започва да излиза по срещи, трябва да се стараем да ограничим броя на сексуалните партньори. Всичко е въпрос на аритметика – с колкото повече хора имаме сексуален контакт, толкова по-голям и рискът да се заразим със сексуално предавано заболяване.

4. Изследвайте се

Всяка година жената трябва да посещава гинеколога си поне веднъж – за преглед и необходимите към него изследвания. Взимането на цитонамазка е най-ефективният начин за откриване на потенциални проблеми, свързани с човешкия папилома вирус или други заболявания. За да се предпазим от рак на маточната шийка е особено важно ранното откриване на HPV вируса. Ако сте правили секс без презерватив или има причина да мислите, че може да сте се заразили с болест, предавана по полов път, бъдете честни с лекаря, за да може той да назначи всички необходими изследвания.

5. Отвъд сексуално предаваните заболявания

Освен сексуално предаваните заболявания, има множество други проблеми, свързани със сексуалното здраве – вагинална сухота, ниско либидо, нередовен цикъл и др.

• Вагиналната сухота не е задължително да означава липса на възбуда. Ако е необходимо, използвайте лубриканти.

• Ако интересът ви към секса е помръкнал, можете да предприемете няколко стъпки, за да повишите либидото си. Естрогеновата терапия, промяната в начина на живот и различни билкови хранителни добавки са някои от вариантите, които водят до желаните резултати.

• Голямото „О”: Много жени имат проблем с достигането на оргазъм по време на секс (или изобщо). Има различни упражнения за отпускане, които могат да помогнат, но не бива да се забравя, че е важно и да си създадете приятна обстановка и да си дадете нужното време.

• Контрацептиви: Обмислете възможността да използвате различни методи за контрацепция...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии