секс и контрацепция

10% от жените са използвали хапче за спешна контрацепция10% от жените са използвали хапче за спешна контрацепция

Употребата на хапчето 'на следващата сутрин' се е удвоила за последните 5 години

След като стана достъпно без рецепта, използването на хапчето за спешна контрацепция се е удвоило, съобщават от списание Fertility & Sterility. Въпреки че близо 10% от жените на възраст между 15 и 44 години са взимали хапчето „на следващата сутрин”, експертите смятат, че тази бройка е все още твърде ниска.

Спешните контрацептиви са достъпни в много страни още от кря на 20 век, но в началото на повечето места са били предписвани единствено с рецепта. Тези хапчета понижават риска от бременност след секс без предпазни мерки като възпрепятстват яйчниците да освободят яйцеклетка. Колкото по-рано се приложи този метод за спешна контрацепция, толкова по-добре – въпреки че е допустим период от 72 часа преди приемането му, хапчето „на следващата сутрин” е най-ефективно (89%), когато се изпие до 12 часа след секс.

С помощта на данни от Националното проучване за развитието на семейството в САЩ изследователи от Института „Гутмейкър” са направили профил на средностатистическата жена, която използва спешна контрацепция – тя е на възраст между 18 и 29 години, има висше образование и никога не е била омъжена. Загубила е девствеността си през тийнейджърските години. В повечето случаи (61%) е използвала хапчето „на следващата сутрин” само веднъж.

Но всъщност защо имат значение демографските характеристики на жените, използващи този метод на спешна контрацепция? Като за начало тази информация може да улесни бъдещите изследвания, свързани с предпазването от нежелана бременност. Експертите се надяват широката достъпност на хапчето „за следващата сутрин” да намали броя на нежеланите бременности, но засега според данните това не се случва.

Интересен е и фактът, че според резултатите от изследването финансово обезпечените жени с приходи пет пъти над границата на бедността най-често използват спешните контрацептиви – което е два пъти по-често от по-бедните жени. Причината за това вероятно е в цената на хапчето, която е достатъчно висока, за да възпрепятства младите момичета без доход да си го позволят.

Loading
дневен бюлетин

галерии