любов и брак

6-те вида любов: каква е вашата6-те вида любов: каква е вашата

Повечето хора възприемат любовта като Ерос и това нерядко има лоши последици

Настина ли страстта е по-важна в любовта от емоционалната стабилност? Според проведено наскоро в Испания изследване отговорът е „да” и вината за това е на Холивуд. Учените използвали версия на теста, наречен Love Attitude Scale, в който хората трябва да посочат до каква степен са съгласни с различни описания на любовта. Те варират от „Ако ви е писано да заобичате някого, ще го знаете съвсем скоро след като го срещнете” до „Мога да преживея сравнително бързо и лесно това че партньорът ми имаше афера”.

Тестът показва до каква степен всеки приема обособените шест типа любов: Ерос, Прагма, Агапе, Мания, Лудус и Сторге. Да, названията звучат като екзотични гръцки герои от митологията, но всъщност отразяват различните начини, по които хората гледат на любовта.

• Ерос е страстна, физическа, почти похотлива любов – тази, която кара пеперудите да пърхат в корема ни, а други части от тялото ни да горят.

• Прагма, разбира се, е практичната любов. Хората, които разбират любовта по този начин, са на първо място прагматични, когато търсят партньор. Те избират половинката си въз основа на рационални решения относно това с кого ще си паснат най-добре.

• Агапе е любовта, която изразява себе си под формата на алтруизъм или саможертва за другия.

• Мания е обсесивна любов, която, макар и дълбока и интимна, често включва и ревност, чувство за притежание и липса на комуникация. Маниакалната любов нерядко води до домашно насилие.

• Лудус е любовта-игра. В нея двамата искат да се забавляват, но не е задължително да целят сериозна връзка.

• Сторге е любов, базирана на приятелство. Тези, които желаят този тип любов, търсят партньор, споделящ същите интереси и наклонности, и с когото могат да създадат дълготрайна връзка, базирана на близостта, доверието, сигурността и привързаността.

Оказва се, според изследването, 80% от участниците в него приемат любовта като Ерос. Агапе е на второ място – 70% от хората търсели тази разновидност на любовта. Прагма и Сторге делят третото място с одобрението на малко над половината участници.

Ръководителят на изследването проф. Мелиса Урдес твърди, че Холивуд е основния виновник за челната позиция на Ерос: „Киното е създало и продължава да подхранва много митове и ни кара да вярваме в неща, които всъщност не са истински. В реалността страстта по-често се стопява и животът на една двойка се превръща в комбинация от по-кротки удоволствия и компромиси, в която целта е да се избегнат сериозните търкания. Филмите свършват там, откъдето започват истинските истории.”.

Loading
дневен бюлетин

галерии