стил

Цветовете са оръжие и трябва да се използват внимателноЦветовете са оръжие и трябва да се използват внимателно

Какво характеризира всеки цвят и как да го използваме

Пленителната психология на силата на цветовете дава на всеки цвят своя персоналност, която можем да използваме в различни сфери от живота си.

Много хора твърдят, че синьото е любимият им цвят. Доказано е, че способностите на щангистите се увеличават в сини помещения. Синият цвят в американското знаме представлява справедливостта, постоянството и бдителността. Белите черти като слънчеви лъчи символизират чистотата и невинността, а червеният цвят подсказва доблест и здравина.

Компаниите-производители на детски играчки, са достатъчно разумни да го правят с помощта на основните ярки цветове – жълто и оранжево, символизиращи радост, игривост, слънце, забава и топлина.

Ето малко повече информация за това тайно, но силно оръжие - цветът, и как да се възползваме от него.

Какво е цветът

През 1666 г. английският учен Сър Исак Нютон доказал, че чистата светлина, преминаваща през призма, се разделя на всички видими цветове. Всеки цвят има своя дължина на вълната, която не може да бъде разделяна повече. Основните цветове – червено, синьо и жълто, не могат да бъдат получени чрез смесване на други цветове. Други два, които не могат да бъдат създадени от смесване, са черното и бялото. Вторичните цветове се получават от смесването на два основни цвята като резултатът е зелено, оранжево и лилаво.

Най-интензивният емоционален цвят

Червеното има силно въздействие, стимулира ускореното сърцебиене, привлича вниманието и има силата на стимулант на апетита. Червеното е популярен цвят за храни, заедно със зеленото и кафявото. Символизира лоялността, затова е често предпочитан цвят за облекло на интервюта за работа. Слабата страна на червеното е, че може да накара човекът, който го носи, да изглежда по-тежък.

Успокояващият свеж цвят

Зеленото е най-популярният цвят за декориране, защото символизира природата и натоварва най-малко очите, дори помага за подобряването на зрението. Тъмно зеленото се асоциира с военните, парите, финансите, банките и се използва на много уеб-сайтове.

Този успокояващ цвят репрезентира растежа, парите, плодородието и безопасността и излъчва чувство за спокойствие. Често се използва за чакалните в болниците с цел да успокои пациента пред лицето на несигурността.

Недостатъците на жълтото и здравните ползи от оранжевото

Слънчевият жълт цвят привлича вниманието и често се използва за освежаване на кухни и други помещения. Негативите от жълтото са, че хората често губят самообладание, а бебетата плачат повече, когато са обградени с жълто. Този цвят натоварва най-много очите, но пък подпомага концентрацията и ускорява метаболизма. Жълтото е свято за китайците, обозначава тъга за гърците и завист за французите.

Оранжевото има сходни качества като стимулирането на умствената дейност и повишаването на кислорода в мозъка. Младите хора обичат този цвят, особено в по-тъмните му нюанси, които асоциират с есента.

Лилавото е кралският цвят

Лилавото притежава стабилността на синьото и енергията на червеното, затова се приема за кралския цвят, символизиращ престиж и благородство. Комбинацията от ярко лилаво и жълто символизира мистерията, магията и екстравагантността.

Автентичното кафяво

Кафявото, както зеленото и червеното, е популярен цвят за храна. Светлото кафяво символизира автентична естествена личност. Мъжете често го споменават като един от любимите си цветове.

Характеристиките на черното

Черното е силен цвят, демонстриращ много отличителни личностни характеристики. Черното говори за авторитет, сила, интелигентност или подчинение, в случая със свещениците....
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии