красота

Захар и сол: вреди – да, но и ползиЗахар и сол: вреди – да, но и ползи

Свикнали сме да гледаме на захарта и солта само като част от храната. Но те могат да имат и друго приложение

Захарта е вредна за зъбите и фигурата – това е факт. Но от друга страна е бърз източник на енергия, а е полезна и за кожата. Прекаляването със солта в храната провокира нежелани състояния, но пък тя осигурява минерали, които са жизнено необходими за функционирането на тялото ни. Явно, както обикновено се случва, границата между вреда и полза е в правилната мярка. Освен това и в начина на приложение.

Златното правило на фармацията е, че дозата прави лекарството. От тази гледна точка, ще ни е от полза, ако по същия начин разглеждаме употребата на захар и сол. А можем да потърсим и алтернативното им приложение. Например, вместо да слагаме толкова захар или сол в храната, да ги прехвърлим във ваната – тялото ще се възползва от съдържащото се в тях. Защото, и захарта, и солта, ще надминат по своето действие използваните козметични средства – подобрят цвета на кожата, ще засилят кръвообращението, ще заздравят ноктите, ще намалят отоците и целулита, ще намалят нежеланото окосмяване и... килограми.

Изключително значение има фактът, че има различни видове захар и сол!

Така например захарта не е задължително да бъде рафинирана, чисто бяла и на дребни кристали. Най-добре отдайте предпочитание на кафявата тръстикова захар.

Солта пък може да е както каменна, така и морска. Последната е изключително богата на различни минерали и други полезни вещества, съдържащи се в морската вода.

Кафявата захар се разтваря по-трудно във вода. Затова тя е по-подходяща за пилинг. В нея се съдържат калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамин В6. добре овлажнява кожата и стимулира регенерирането на клетките.

Морската сол има способността да извежда излишните течности от тялото, намалява проявите на целулита, заздравява ноктите. Минералите в нея влияят положително и на психиката, като намаляват тревожността и стреса.

Вкусната вана

Днес по козметичните магазини могат да се намерят различни видове соли за баня. Макар и по-рядко, със същата цел се предлагат и захарни кристали.

Една възможна рецепта за истински вкусна вана е да добавим в нея по 5 супени лъжици сухо мляко и тръстикова захар и 5 капки портокалово масло. При наличие на алергия към последното, то може да бъде заместено от ванилия или мед. Такава вана не само отлично хидратира и изпъва кожата, но и успокоява психиката, потиска глада.

Ваната със соли тонизира кожата и има дренажен ефект (т.е. подпомага отслабването). Разбира се, не трябва да се разчита на чудеса, но 1-2 кг надолу за месец е напълно постижима цел. Смесете 300 г сол и 200 г хлебна сода във вода с телесна температура. Потопете се за десетина минути (не повече!). можете да повторите 3-4 пъти в седмицата. След ваната не е добре да изплаквате под душа, а да подсушите с кърпа, да се завиете и да полежите половин час.

Преди сладка или солена вана е добре да подготвим предварително кожата си, като вземем душ и използваме една от следните рецепти:

Солен скраб:
- 1 чаша морска сол
- 3 чаени лъжички зехтин
- 3 капки масло от лавандула или розмарин

Смесете всичко, разбъркайте добре и оставете за 10 минути. Докато си вземате душ, масажирайте кожата с получения скраб, като започнете от стъпалата и обърнете най-много внимание на проблемни места – петите, коленете лактите и навсякъде, където има загрубяла кожа. Продължителният масаж засилва дренажния ефект.

Захарен скраб
- 6 супени лъжици кафява тръстикова захар,
- По 3 чаени лъжички хлебна сода и портокалово масло,
- 3 капки розово масло.

Смесете отначало само маслата и постепенно добавяйте останалите съставки. Оставете да престои 10 минути. Този скраб може да се...
  • 1
  • 2
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии