красота

За бели зъби и красива усмивкаЗа бели зъби и красива усмивка

Струва ли си да си избелваме зъбите

Кой от нас не е завиждал на „холивудската усмивка” на звездите от шоу бизнеса?! За съжаление не всеки човек на зряла възраст може да запази зъбите си бели, а усмивката - красива. Поне не и без чудесата на съвременната медицина.

Белите зъби и красивата усмивка често се резултат от имплантации и операции, които са доста скъпи процедури. Но има и други, по-достъпни варианти.

Ако сте били по-немарливи към устната си хигиена или по някаква друга причина зъбите ви вече са пожълтели, трябва да прибегнете към някой от начини за тяхното избелване. А те са най-общо четири:

1. Професионално избелване

Тази процедура се извършва в стоматологичните центрове. Върху зъбите са нанася избелващ гел, съдържащ водороден прекис, който се активира с помощта на специална лампа или лазер. Напоследък стоматолозите обработват зъбите и с флуор, който укрепва зъбния емайл. Съществуват и технологии, които не само избелват зъбите, но и възстановяват зъбния емайл.

2. Избелване на зъбите в домашни условия

Първоначално стоматологът изготвя специална матрица, по която се правят пластмасови калъфи за двете челюсти. След това те се запълват с избелващ разтвор и се поставят върху зъбите през нощта или се носят през деня за 1-2 часа. Процедурата може да се повтаря редовно - през 2 седмици. За пушачите периода на избелване може да се окаже по-продължителен.

Друг вариант са специалните избелващи ивици, които се залепват върху зъбите. Но този метод не е достатъчно ефективен, тъй като не може да избели пространството между зъбите.

Някои хора използват специален гел за избелване, който се нанася с четка върху зъбите и остава там докато не се отмие от слюнката. Ефектът се забелязва след 10-14 дни, но зъбите не изглеждат така добре, както при професионалното избелване.

3. Избелващи пасти за зъби

Това са едни от най-рекламираните продукти по телевизията и на всички ни се струва, че няма нищо по-лесно от всекидневното миене на зъбите с подобна паста.

Понякога зъбите наистина стават по-бели, но трябва да имаме предвид, че тези пасти съдържат разтворители, които оказват пагубно въздействие върху зъбите.

4. Традиционни народни средства

Това е най-евтивният и безопасен вариант за избелване на зъбите. Нашите баби са изплаквали устата си с лимонов сок или са ги натривали с лимонова кора. За премахването на зъбния камък могат да се използват всякакви средства с абразивни свойства: сода или речен пясък.

Но с избелването на зъбите не трябва да се прекалява. Процедурата е противопоказна за тези, които не са навършили 16 години, за страдащите от кариес или парадонтит и за бременните. Не се препоръчва избелване и при хората, които носят брекети, изкуствени коронки или пломби – при тях няма да се получи равномерна окраска.

Избелването на зъбите не игнорира нуждата от поддържането на добра орална хигиена. Зъбите трябва да се мият минимум 2 пъти дневно. А, ако искате да запазите тяхната белота, трябва също така:

- да пиете разните оцветяващи течности през сламка (по този начин течността ще попада направо в устата и няма да засяга зъбите);

- да се откажете от храните, съдържащи захар и вредни киселини, които оказват разрушително въздействие върху зъбите.

Loading
дневен бюлетин

галерии