красота

Натурални маски за суха и изтощена косаНатурални маски за суха и изтощена коса

Някои от продуктите в хладилника са сред най-добрите съставки за домашна овлажняваща и подхранваща маска за коса

Няма как да спрем цъфтенето или късането на сухата и изтощена коса, но все пак има начини да я овлажняваме и лекуваме. Скъпите процедури за дълбоко подхранване и овлажняване са една от опциите, но можем да приготвяме и домашни натурални маски с продуктите, които имаме в хладилника си. Натуралните маски за суха и изтощена коса могат да възстановят блясъка и мекотата на косъма като осигурят протеини и овлажняване.

Процедура

Забъркваме маската, която предпочитаме, и я нанасяме върху косата. Натуралните маски за коса могат да се използват и върху суха, и върху мокра коса. След като обилно намажем цялата коса, я увиваме с хавлия или найлон и оставяме маската да подейства поне 20-30 минути. Натуралните маски трябва да се забъркват точно преди употреба и, каквото остане от тях, се изхвърля. Повечето маски трябва да се отмият с помощта на шампоан, а след това е добре да нанесем и обичайния балсам.

Мед

Медът е популярна съставка в много натурални балсами и мехлеми за коса. Естествените овлажняващи свойства на меда го правят идеален за скалпа, особено ако имаме проблем с раздразнение или лющене на кожата. За да приготвим маска с мед за косата си, трябва да смесим 3 до 6 с.л. мед с 1-2 с.л. масло от жожоба. Нанасяме сместа върху цялата глава, а след това измиваме с топла вода. Медът може да се добавя и като допълнителен продукт към много други натурални маски за коса, за да подпомогне поддържането на здрав скалп.

Яйца

Яйцата са добър избор, ако косата ни е изтощена. Косъмът е изграден от протеини, затова маската с протеини може да подобри мекотата и блясъка на косата. За да приготвим маската, разбиваме две яйца с 5 ч.л. зехтин и нанасяме сместа върху косата. Можем и да изправим косата си като й направим маска с едно разбито яйце и майонеза. Маските с яйца винаги трябва да се изплакват с хладка вода, за да избегнем сваряването на белтъка по косата.

Зехтин и кокосово масло

Зехтинът и кокосовото масло са особено полезни за сухата или къдравата коса. Комбинираме едно от двете масла по избор с лимонов сок, мед или кисело мляко и получаваме подхранваща и овлажняваща натурална маска. Маската с мед и кокосово масло успокоява раздразненията по скалпа, а комбинацията от лимонов сок и зехтин е традиционен аюрведичен лек за изтощена коса. Тези две масла могат да се използват и самостоятелно без добавяне на други продукти. Маските на маслена основа действат най-добре, ако се нанасят затоплени, след което косата трябва да се увие в найлон или кърпа.

Плодове

Плодовете, особено бананите, ягодите и авокадото, са полезни за косата. Комбинираме намачкано авокадо с малко зехтин и мед и получаваме овлажняваща маска за коса, която поддържа скалпа здрав. Сместа от ягоди, яйце и зехтин пък е сред най-добрите натурални маски за какъвто и да е тип коса.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии