красота

Кожата на ръцете обича лимона и масажаКожата на ръцете обича лимона и масажа

Няколко съвета как да се погрижим за ръцете си при различни проблеми

На ръцете ни не им върви от самото начало. Те мръзнат през зимата, изсушават се през лятото, постоянно са в пряк контакт с вредните препарати на битовата химия. В резултат на това кожата се състарява по-рано, сбръчква се и се бели. И ръцете започват някак предателски да издават истинската ни възраст.

Ето защо те се нуждаят от постоянни и внимателни грижи. Набързо нанесеният върху тях подхранващ крем не винаги успява да разреши всички проблеми.

Ръцете не обичат да стоят дълго във вода. Честото миене независимо с топла или студена вода дехидратира кожата, тъй като в нея има малко мастни жлези, а върху дланите те въобще липсват. А някои професии изискват ръцете да се мият буквално по 20 пъти на ден.

За да намалим това вредно въздействие, трябва да се мием с вода със стайна температура, да си купуваме висококачествен сапун (детски, козметичен или със специални овлажняващи съставки), а при работа в градината, миене на съдове, пране и други домакински дейности задължително да използваме ръкавици.

Разбира се, не бива да злоупотребяваме и с ръкавиците. След като си свършим работата, е най-добре да си измием добре ръцете, да ги натъркаме със сок от изцеден лимон или оцет, а след това да нанесем подхранващ крем, най-добре със съдържание на витамин А.

Въпреки изобилието от всевъзможни кремове за ръце, можем сами да си приготвим една особено полезна течност, като смесим 50 г глицерин, 50 г вода, сока от половин лимон и няколко капки амоняк.

Добре е също така да масажираме ръцете по-често – това може да се прави по всяко време и навсякъде. Например: в продължение на няколко минути разтриваме ръцете с движенията, които обичайно правим, когато ги мием. След това няколко пъти свиваме и отпускаме юмруци, а накрая правим масаж на всеки пръст поотделно – от върха към основата. Дланите също трябва да се масажират - от външния край към основата им.

Ако кожата на ръцете е потъмняла, можем да я избелим с помощта на 1% прекис, лимонов сок, оцет или ябълкова кора.

Неприятната миризма на ръцете се премахва с лимонов сок или утайка от кафе. С кората на лимона можем да натрием и ноктите – това помага за тяхното укрепване.

Ако кожата на ръцете ни е загрубяла, е препоръчително два пъти седмично да си правим вани със сок от кисело зеле, млечна суроватка или вода, в която се е варил 1 картоф. След това кожата трябва да се намаже с мазен крем за ръце и да се поставят памучни ръкавици.

Изсушаването на кожата и нейното стареене са взаимно свързани процеси и затова експертите препоръчват възможно най-често да използваме крем за ръце с овлажняващо действие и сапун с нормално ниво на рН.

Loading
дневен бюлетин

галерии