красота

Какъв тип е вашата усмивкаКакъв тип е вашата усмивка

Устата и усмивката ни са уникални като отпечатъците на пръстите

Усмивката на всеки е различна. Ако се вгледаме внимателно, ще видим, че устата ни е почти като отпечатъците на пръстите – различава се по един уникален начин от тези на другите хора. Понякога може би всички те ни изглеждат почти еднакви, но всъщност разликата е в детайлите.

Устата изразява емоции – усмивка, смръщване, ахване, смущение или вътрешното щастие, което не можем да скрием. И това без дори да сме взели предвид факта, че устните сами по себе си могат да са в тонове различни форми и размери. Нищо чудно, че устата предава съобщения по всевъзможни начини.

Фините мускули на устата определят как комуникираме с обкръжението си. Повече от 10 мускула са свързани с кръглия мускул около устата (а това е само едно малко количество в сравнение с броя около очите). Някои повдигат и снижават устните, други ги свиват, а трети всмукват бузите. Възбуждането на няколко неврона, които инструктират устата да се движи по определен начин, определя дали ще изразите гняв, въодушевление, сарказъм, увереност и т.н.

Дори усмивките могат да бъдат разделени на категории според красотата си. Колкото по-красиви са нечии зъби, толкова повече той се усмихва. Колкото повече изразяваме емоции с помощта на лицевите мускули (тези около очите и устата), толкова по-млади изглеждаме.

Има три класически вида усмивки. Каква е вашата?

Усмивка на Мона Лиза: Такава усмивка имат две трети от хората. Ъгълчетата на устата са нагоре и навън. Горната устна се повдига, за да разкрие горните зъби. Най-красивите усмивки показват целите горни зъби и около 2 мм от венците. Ако се показва по-голяма част от венците, това прави усмивката по-непривлекателна. Коя е най-красивата усмивка ли? Тази на Мона Лиза – с изместване на горната и долната устна с по около сантиметър и повдигната нагоре под ъгъл 40 градуса.

Усмивка на кучешките зъби: Такава усмивка имат една трета от хората. При нея един мускул, наречен levator labii superioris, е доминиращ и излага на показ кучешките зъби преди цялата усмивка.

Усмивка с всички зъби: Тя е много рядко срещана. При нея горната и долната устна разкриват всички зъби.

С възрастта можем да работим върху промяната на усмивката си с упражнения за лицевите мускули и с правилна грижа за зъбите. С времето зъбите се износват и меката тъкан около устата се огъва надолу и показва долните вместо горните зъби. Когато зъбите се скъсят с напредване на възрастта, това променя пропорциите между венци и зъби и усмивката ни започва да разкрива по-голяма част от венците.

Loading
дневен бюлетин

галерии