красота

Как да запазим цвета на косата си свеж по-дългоКак да запазим цвета на косата си свеж по-дълго

Няколко трика - за да не позволим на цветния пигмент да падне от косъма

Когато говорим за косата, всеки е склонен да похарчи колкото е необходимо за перфектния й нюанс, стига той да е траен. Но не всичко зависи от боята за коса. Ние самите можем да направим нещо, за да задържим цвета по-дълго.

Когато си боядисваме косата, пигментът остава затворен вътре в косъма. Но всичко, което може да повдигне кутикулата на косъма и да позволи на частиците от пигмента да се отделят, разбира се, избелва красивия цвят.

А един от най-големите виновници за избледняването на боята е водата. Тя разтваря пигмента и кара цвета да избледнява по-бързо. Но това съвсем не значи, че за да запазим цвета на боядисаната коса, трябва да мием косата си по-рядко от нормалното. Защото можем да направим няколко неща:

1. Да носим шапка независимо от сезона: Предпазването на косата от различните атмосферни условия помага да се намали формирането на свободни радикали, атоми и молекули, които допринасят за избледняването на цвета. Например, когато през лятото сме навън за дълго време, е добре да носим широкопола шапка или да ползваме продукт за коса, който абсорбира UV лъчите и филтрира част от тях. Такива са продуктите, съдържащи бензофенол-3 или -4, поликартениум-59, цинамидопропилтримониев хлорид и бутил метоксидибензоилметан.

2. Да помислим още веднъж преди да се боядисваме в червено: Макар и привличащи вниманието, червените нюанси на боите избледняват най-бързо, защото молекулите на червените пигменти са по-големи от кафевите и черните – и са най-нестабилни.

3. Да мием по-рядко косата си с шампоан: Колкото повече мием косата си, толкова по-бързо цветът избледнява. Третирането на косата с шампоан кара косъма да се подува и затова цветът малко по малко се отмива.

4. Да използваме шампоан и балсам, запазващи цвета: Традиционните продукти не отнемат от цвета на косата, но и не му дават нищо. Ако използваме обаче шампоан и балсам за боядисана коса, които са създадени специално да предпазват цвета, те ще затворят кутикулата на косъма - за да може боята да се задържи вътре и да не се отмива толкова лесно.

5. Да използваме хладка вода: Горещата вода влияе лошо върху цвета на косата. Мократа коса има повече еластичност от сухата, като „разтегливостта” се увеличава с увеличаването на температурата на водата. Това значи, че структурата на косата се отпуска повече и позволява на по-голяма част от пигмента да изчезне. Затова е по-добре да мием боядисаната си коса с хладка вода.

6. Правилото за в плувния басейн: Хлорът е от основните причини за падането на цвета на боята. Преди да се потопим в басейна е добре да нанесем върху косата малко балсам за защита и овлажняване. Върху него е добре да сложим и шапка за плуване - за допълнителна защита.

Експертен съвет: След боядисване е препоръчително да нанесем върху косата си богат балсам - за да компенсира увредата от процеса на боядисването. Винаги помага!
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии