красота

6 лесни начина да заличим пигментните петна от слънцето6 лесни начина да заличим пигментните петна от слънцето

Нанасянето на различни смеси и продукти от кухнята ще ни помогне да прочистим кожата си от петната

Хората, които прекарват дълги часове на слънце или са вече над определена възраст, често развиват пигментни петна по кожата си. Прекаленото излагане на ултравиолетовите лъчи от слънцето кара меланиновия пигмент да се натрупва и да формира тъмни петна по кожата.

Тези тъмни петна обикновено се определят като пигментни или старчески петна. Въпреки че появата им върху кожата е безвредна, тя може да причини емоционални смущения и притеснение на засегнатия човек. Освен това, погледнато естетически, те съсипват цялостната красота на кожата ни.

Пигментните петна не изискват задължително медицинско лечение, за да бъдат заличени. Това може да стане и с помощта на домашни средства и продавани без рецепта кремове за избелване на кожата.

Нанасяне на смес от мед и кисело мляко върху кожата

Пигментните петна от слънцето могат да бъдат заличени като ги мажем със смес от мед и чисто кисело мляко. Сместа се приготвя като разбъркаме 1 ч.л. мед и 1 ч.л. кисело мляко, нанесем я върху засегнатите места по кожата и я оставим да постои половин час. След това изплакваме с хладка вода.

Тази процедура трябва да се повтаря всеки ден, докато не видим, че пигментните петна са започнали да изчезват. Това лекарство е много ефективно в заличаването на петната, защото и киселото мляко, и меда са естествени избелващи агенти.

Ексфолииране на кожата

Редовното ексфолииране на кожата помага да премахнем мъртвите клетки по повърхността й. За целта е добре да използваме висококачествен ексфолиант за лице.

Овлажняването на кожата също е от особена важност. Освен почистването, овлажняването и ексфолиирането, трябва да глезим кожата си с различни маски всеки месец.

Нанасяне на смес от оцет и сок от лук

Друг метод за заличаване на пигментните петна от слънцето е нанасянето на смес от прясно изцеден сок от лук и оцет. Това е особено ефективно средство. За да получим добри резултати обаче, трябва да се мажем с тази смес 2 пъти дневно. Ако в момента нямаме оцет, можем просто да разрежем една глава лук на две половини и да втрием нежно сока върху пигментните петна.

Хидратиране

Лесен начин за заличаване на петната от слънцето върху кожата е и като увеличим приема на вода. Пиенето на достатъчно вода всеки ден ще ни помогне да премахнем натрупалите се в кожата токсини, което от своя страна я прави по-светла.

Маска с папая

Месестата част на зрялата папая съдържа ензими, които ефективно премахват мъртвите клетки по кожата. Тези ензими също така стимулират растежа на нови клетки. За целта трябва да нанесем папаята директно върху пигментните петна и да я оставим около 20 минути. След това изплакваме с хладка вода. За добри резултати трябва да правим тази процедура всеки ден. Може би ще отнеме месец или два преди петната от слънцето да започнат да се заличават.

Защитаване на кожата от слънцето

Един от най-важните съвети за заличаването на пигментните петна е да избягваме продължителното излагане на слънце. През слънчевите дни независимо от сезона винаги трябва да ползваме защитен крем с UV-фактор поне 25 върху лицето, врата и гърдите си преди да излезем навън.

Loading
дневен бюлетин

галерии