красота

5 тайни за красота със зехтин5 тайни за красота със зехтин

Козметичните ползи от зехтина са познати още от Античността, но са популярни и днес

Зехтинът е един от продуктите, чиито полезни свойства се радват на особена почит и най-различни приложения.

Освен за приготвянето на редица вкусни и полезни ястия, зехтинът се използва и в процедурите за разкрасяване, затова ви предлагаме няколко изпитани рецепти за красота от природата с основна съставка зехтин:

Почистваща маска за лице: маската със зехтин е подходяща както за дами със суха кожа, така и за тези, които трудно се справят с прекомерното омазняване. Единият вариант за приготвянето на почистващата маска предвижда смесването на 3 с. л. чист зехтин с 4 с. л. сок от краставица, 1/2 ч. л. сода за хляб и 1 ч. л. розова вода. След като маската престои 20 минути на лицето, се изплаква с топла вода. Ако кожата е мазна, по-добре краставичният сок да се замени с лимонов, а содата за хляб с мая за по-дълбоко почистване.

Тонизираща маска за лице: когато искаме да тонизираме кожата на лицето си със зехтин, е препоръчително 3 лъжици от него да се разбъркат с 1 ч. л. изцедено кисело мляко, 1 с. л. мая и по 2 с.л. сок от моркови и от лимони. Маската се нанася на лицето и шията и след 20 минути се измива с хладка вода.

Маска за околоочния контур: няколко лъжици зехтин се затоплят на водна баня и с потупващи, нежни движения се нанасят върху областта около очите. След 30-минутна почивка количеството, което не е попило в кожата, се премахва с помощта на салфетка.

За сочни и здрави устни се препоръчва нанасянето на маска, приготвена от равни количества зехтин и мед.

Заличаването на стрии с помощта на зехтин става като към зехтина се прибавят лимоново или портокалово масло и се масажират поразените зони.

Loading
дневен бюлетин

галерии