спорт

Въжето e най-елементарният домашен тренажор



Въжето e най-елементарният домашен тренажор

То е подходящо за всяка възраст, по всяко време и на всяко място

Скачането на въже не само помага за премахването на излишните килограми - то развива издръжливостта, укрепва сърдечносъдовата и дихателната система, тренира мускулите на краката и редица други мускули.

Що се отнася до намаляване на телесната маса, по своята ефективност за отслабване, скачането на въже изпреварва карането на колело, играта на тенис и плуването.

Човек с тегло около 70 кг за един час упражнения изразходва до 720 калории (при скорост 120-140 скока за 1 минута).

Упражненията с въже трябва се правят с бързо темпо – не по-малко от 72 оборота за минута. Високото темпо бързо увеличава и честотата на сърдечните съкращения, а през първите три минути организмът работи в анаеробен режим, т.е. с недостиг на кислород в мускулите.

След 6 минути скачане нуждата от кислород и неговото постъпване се изравняват – натоварването става еквивалентно на бягането със средна скорост. Това аеробно натоварване подобрява гъвкавостта и координацията на движенията, развива вестибуларния апарат. То тренира ефективно много от системите в тялото, а същевременно намалява стреса, тъй като по време на скачането се изработват повече от т.нар. хормони на щастието.

Скачането на въже е интензивна тренировка и затова за него има редица ограничения:
• Не трябва да се скача на пълен стомах или при главоболие (особено мигрена).
• Скачането на въже трябва да се избягва от хората със сърдечносъдови заболявания, с проблеми в ставите и междугръбначните хрущяли.
• Много внимателни трябва да бъдат и тези с наднормено тегло – при тях по правило са налице нарушения в сърдечната дейност и увеличено натоварване на ставите.

Как да си изберем въже

Оптималният диаметър на въжето е 8-9 мм. Хващате в ръце краищата му, а краката ви трябва да бъдат по средата. Ако въжето е много дълго, ще ви бъде трудно да контролирате движенията, особено при по-сложните комбинации.

Как да си изберем облекло

Дрехите трябва да са плътно прилепнали по тялото - за да не се заплита въжето в тях. Носете задължително сутиен, дори да имате малък бюст. Можете да тренирате боси, както и със спортни обувки или маратонки – препоръчително особено за начинаещите, защото предпазват краката от ударите на въжето.

Къде да скачаме

За тренировките е подходяща меката, леко пружинираща повърхност. Тогава ударното натоварване се намалява, а изтласкването става по-лесно. Паркетът или килимите (но не много меките) са подходящи за тази цел.

Колко време да скачаме

Ще постигнете положителен ефект само ако тренирате системно и спазвате точен график. Например, за да има полза за сърцето и кръвоносната система трябва да скачате на по-малко от 15 минути и не по-малко от 3 пъти в седмицата. А ако вашата цел е отслабване, ще се наложи да тренирате поне 30 минути, отново най-малко 3 пъти седмично.

За да се предпазите от възможни травми, правете предварително няколко упражнения за раздвижване на ръцете и стъпалата на краката, за разтягане на мускулите на прасците и ахиселовите сухожилия.
Ако отдавна не сте се занимавали със спорт, преди скачането бягайте на място. Това ще подготви организма ви към натоварването, постепенно ще увеличи честотата на сърдечните съкращения и сърцето по-лесно ще премине в аеробна фаза на работа.

Никога не се приземявайте на цяло стъпало, а само на пръсти. Петите не трябва да докосват земята.

Изберете си минимално темпо. Измерете пулса си за 6 секунди и го умножете по 10. Оптималното темпо е 220 – възрастта ви х 0,6. За да възстановите дишането и пулса, след тренировката вървете в продължение на 1-2 минути.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии