спорт

Може ли бягането да е нездравословно



Може ли бягането да е нездравословно

Както всичко друго, и бягането крие своите рискове за здравето

Бягането може да ни помогне да подобрим издръжливостта си, да ускорим метаболизма и да контролираме по-успешно теглото си. Ако бягаме редовно! Но, както всичко друго, и то има своите рискове - особено ако бягаме твърде много. Резултатът понякога може да са контузии и стомашни проблеми.

Някои хора пък дори развиват зависимост към бягането. Това, разбира се, също е нездравословно. Ако спазваме балансиран график на бягане и внимателно следим навиците си, ще се предпазим от физиологичните и психологичните проблеми, които понякога се пораждат от т.нар. джогинг.

Контузии от бягането

Джогингът излага тялото ни на доста натоварване, т.е. на стрес. Това може да доведе до костни фрактури, както и до разтягане на мускули и сухожилия. Ако тичаме твърде продължително или всеки ден, при това без почивка, контузията може да се влоши или да предизвика постоянна увреда. Прасците, стъпалата и коленете са областите, които най-често страдат от контузии при небалансирано тичане, а това може да засегне трайно и здравето ни като цяло.

Храносмилателни проблеми

Бягането променя процеса на храносмилане - потокът на кръвта се насочва не към стомаха и червата, а към крайниците. С времето това може да създаде проблеми с храносмилането, най-вече ако не следим колко, кога и какво ядем. Според изследванията 50% от бегачите на дълги разстояния имат някакви храносмилателни проблеми по време или след тичане.

Пристрастяване

За някои хора бягането може да се превърне в зависимост. Симптоматиката е налице например ако тичаме дори когато сме болни, с контузия или с друг здравословен проблем. Зависимост е налице и ако поставяме бягането пред други задължения, вкл. личните ни отношения с близки и приятели. Няколко изследванията хвърлят светлина върху въпроса защо някои стават зависими от бягането: Това пристрастяване води до раздразнителност и тревожност, дори да пропуснем само един път – съвсем като симптомите при спиране на психотропните вещества.

Препоръки

• Независимо от потенциалните рискове, бягането може да е здравословно, ако се практикува умерено и според спортната ни форма.

• Специалистите съветват кардио упражнения, каквото е и бягането, да се практикуват 3 до 5 пъти седмично с продължителност по около 30 минути. Така ще са полезни за здравето ни.

• Почивките и загрявката преди бягане намаляват риска от контузии.

• Храносмилателните проблеми могат да бъдат контролирани като ядем 2 до 4 часа преди тренировка и избягваме трудните за смилане храни.

• Макар че пристрастяването към бягането е трудно за забелязване, ако осъзнаем, че го поставяме пред други задължения или тичаме, въпреки че сме контузени или болни, е добре да потърсим консултация с психолог.

За някои хора организацията около бягането е прекален ангажимент. Затова те предпочитат тренировката вкъщи.

Loading
дневен бюлетин

галерии