храни и напитки

Подходящи плодове за хората с нулева кръвна групаПодходящи плодове за хората с нулева кръвна група

Диетата според кръвната група се опитва да определи кои са най-полезните плодове

Консумацията на много плодове и зеленчуци ни помага да останем здрави, а, ако изберем няколко плода в различни цветове, това повишава приема на витамини и минерали в организма. Питър Д’Адамо, специалист в областта на храненето, ни препоръчва да избираме плодове в зависимост от кръвната си група. Неговата Диета според кръвната група осигурява списък с подходящи храни за хората с нулева кръвна група, но преди промяната на хранителния си план, е задължително да се консултираме с лекар, за да не навредим на здравето си.

Какво препоръчва диетата

Д’Адамо базира своята Диета според кръвната група на теорията си, че протеините в кръвните клетки и еволюционната история влияят върху способността ни да храносмиламе определени храни. В еволюционната история ловците са имали нулева кръвна група. Техният начин на живот определя видовете плодове, които се предполага, че са полезни за модерните хора със същата кръвна група. Според теорията му консумацията на грешните видове плодове кара протеините в кръвта да реагират негативно на храната. Все още обаче няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Какви плодове да ядем

Диетата според кръвната група препоръчва хората с нулева кръвна група да ядат храни с алкализиращ ефект, което значи, че те повишават телесното pH, за да го направят по-малко киселинно. Предполага се, че това подобрява храносмилането и здравето на стомаха и червата. Подходящи плодове за хората с тази кръвна група са сините, лилавите и тъмно червените. Сливите и смокините се смятат за приемливи. Можем да ядем и грейпфрути, боровинки, ягоди и малини, ако те не разстройват стомаха ни.

Какви плодове да избягваме

Диетата според кръвната група забранява на хората с нулева кръвна група да консумират определени плодове. Пъпешите съдържат сравнително високо количество пръст, която се предполага, че предизвиква алергични реакции при представителите на тази кръвна група. Къпините, портокалите, кокосът и мандарините също са забранени.

Експертното мнение

Повечето здравни експерти не вярват, че диетата според кръвната група има научни качества. Няма изследвания, които да потвърждават връзката между кръвната група и способностите на човек да храносмила специфични продукти. Консумацията на две порции плодове дневно е важна за здравето, но дали ще изберем боровинки, портокали или мандарини едва ли е от особено значение, смятат противниците на диетата според кръвната група.

Loading
дневен бюлетин

галерии