храни и напитки

Напитки, които наистина утоляват жаждатаНапитки, които наистина утоляват жаждата

Жадни ли сте? Решението не е сложно!

Тогава пийте зелен или черен чай, айрян, домашни компоти и дори натурални сокове (но от по-киселите). Да не забравяме и незаменимата благодат – водата! Това са основните напитки, които ще облекчат чувството на сухота в гърлото, ще вдъхнат свежест на тялото и най-вече ще утолят жаждата ви.

Ако заложите обаче не на някой от посочените по-горе еликсири, а на газирана напитка или сок с подсладители, не само че няма да усетите утоляване на измъчващата ви жажда, а напротив - дори ще я засилите.

За предпочитане, разбира се, е минералната вода. Освен всички познати положителни нейни качества, тя спомага и за неутрализиране на дефицита на солите, които тялото губи заедно с потта. Възстановяването на тези соли е от особено значение, тъй като те спомагат за правилното функциониране на някои от най-важните за организма органи.

Наравно с водата, всяка напитка, която леко киселее, също ефективно утолява жаждата. Ако компотът или натуралният сок, който сте избрали да консумирате, не е достатъчно кисел, можете да добавите няколко капки лимонов сок, чрез които ще успеете да промените вкуса му и да се справите с жаждата.

В същото време, важно е да се знае, че, каквато и напитка да сте избрали, е добре да не я пиете ледено студена. Ниската температура възпрепятства нормалното усвояване на течността и съдържащите се вещества. За препоръчване е да се консумират топли, дори горещи напитки или такива със стайна температура, като последното важи особено за водата.

За да не изпадате в ситуация на неудържима жажда, добре е да намалите количествата на приетия с напитките кофеин. Алкохолът и кофеинът играят съществена роля за обезводняването, а оттам и непрестанното желание за течности.

Loading
дневен бюлетин

галерии